15.11.05

Σκέψεις σχετικά με την εξαγορά της Turk Telekom...


Το Πολιτικό Συμβούλιο του Πασόκ ούτε λίγο ούτε πολύ κατηγορεί (και πάλι)την κυβέρνηση ότι σκοπό έχει να προετοιμάσει το έδαφος για "αδιαφανείς ιδιωτικοποιήσεις" και για "εκποίηση δημόσιας περιουσίας χωρίς σχεδιασμό". Πιό συγκεκριμένα στο κείμενο των συμπερασμάτων απο την συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρεται η εξής θέση:"H ιδιωτικοποίηση δεν μπορεί να αποτελεί ιδεολογικό θέσφατο ή αυτοσκοπό ούτε να γίνεται για να καλύπτει τα αδιέξοδα μίας καταστροφικής οικονομικής πολιτικής. Η όποια απόφαση για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των ΔΕΚΟ - ανάλογα και με τη στρατηγική σημασία κάθε τομέα -- πρέπει να εντάσσεται σε έναν γενικότερο αναπτυξιακό και επιχειρησιακό σχεδιασμό και να ενισχύει τον ανταγωνισμό για καλύτερες υπηρεσίες στους πολίτες".

Η θέση για τα "ασημικά" -έστω και έμμεσα- επιστρέφει δριμύτερη δίχως κανένα ίχνος αυτοκριτικής διάθεσης απο μέρους της ηγεσίας του Πασόκ για τις αθρόες μετοχοποιήσεις-εξπρές των ΔΕΚΟ την εποχή της υπουργίας Γ.Παπαντωνίου (ας θυμηθούμε τις εισαγωγές των μετοχών των εταιρειών ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΕΥΑΘ κ.α)με καθαρή "ταμειακή" λογική και πολύ περισσότερο χωρίς καμμια αναφορά στις υπαρκτές ευθύνες των κυβερνήσεων της περιόδου 1996-2004 για τα "βαρίδια" που αφέθηκαν να συνοδεύσουν την εισαγωγή εταιρειών όπως η ΟΠΑΠ (εξάρτηση απο το μεγαλοπρομηθευτή/συνεταίρο) ή η ΔΕΗ (ασφαλιστικό εργαζομένων).

Αλλά, η επιστροφή στα περί "ασημικών" δεν μπορεί, σε καμμια περίπτωση, να αποτελεί μια σύγχρονη και ρεαλιστική πολιτική πρόταση όσο αφορά την διατήρηση του σημερινού status που έχει διαμορφώσει η εμπλοκή του Δημοσίου σε ένα ευρύ φάσμα επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

Οι ιδιωτικοποιήσεις πέραν του γεγονότος ότι αποτελούν ένα πολύ χρήσιμο και αποδοτικό εργαλείο οικονομικής πολιτικής με πολλαπλές θετικές συνέργειες σε ένα πλήθος τομέων της πολιτικής και κοινωνικής ζωής μπορούν και να λειτουργήσουν και ως ένα ιδιαίτερο και ξεχωριστό μετρήσιμο μέγεθος για το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της χώρας σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο.

Η ανακοίνωση της ολοκλήρωσης των σχετικών διαδικασιών για την εξαγορά του 55 % των μετοχών της Turk Telekom απο διεθνή κοινοπραξία, επικεφαλής της οποίας είναι ο σαουδαραβικός όμιλος Saudi Oger έναντι 6,55 δισεκατομμυρίων δολαρίων αποτελεί μια καλή ευκαιρία για να τεθεί (επιτέλους) ένα τέλος στους πολιτικούς συντηρητές ποικιλώνυμων ψευδαισθήσεων...

Υ.Γ: Στη σελίδα 218 του περιώνυμου βιβλίου του, ο τέως προωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης παρουσιάζει ορισμένες αξιόλογες θέσεις για την κρατική κυριότητα/ιδιοκτησία επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε παραγωγικούς τομείς της οικονομίας αν και αυτές οι θέσεις παρέμειναν εξ ολοκλήρου εν αχρησία την περίοδο της πρωθυπουργίας του. Παρά ταύτα, αξίζουν να διαβαστούν και να μελετηθούν απο τους συγγραφείς των συμπερασμάτων του Πολιτικού Συμβουλίου του Πασόκ για τις ΔΕΚΟ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: