7.1.06

Μάθημα Ιστορίας σε άσπρο-μαύρο


Η ταινία του George Clooney "Good Night, and Good Luck" αποτελεί ένα πολλαπλής προστιθέμενης αξίας μάθημα για την ενεργοποίηση της ιστορικής μνήμης με διαχρονικό μήνυμα δίχως μελοδραματισμούς, μεγαλοστομίες και διδακτισμούς. Απλά και μόνο μια ταινία!!! Το μέγιστο προσόν της!!!

Ο κινηματογράφος, δίχως καμμία αμφιβολία, αποτελεί μια τέχνη που στα χέρια επιδέξιων επαγγελματιών μπορεί να συνομιλήσει απο αυτόνομες θέσεις ισότιμα με την Ιστορία. Κι αυτό γιατί έχει τη δυνατότητα να "φωτίζει" ακόμη και σε άσπρο-μαύρο φόντο, όπως στη περίπτωση της ταινίας του Clooney, πτυχές της σύγχρονης Ιστορίας που ενεργοποιούν τη συλλογική μνήμη και ερεθίζουν τα αντανακλαστικά των ενεργών πολιτών στο επίπεδο τόσο επιλογών όσο και των συμπεριφορών των διαχειριστών της πολιτικής εξουσίας αλλά και όλων όσοι βρίσκονται ή θα έπρεπε να βρίσκονται "απέναντι" στους διαχειριστές της πολιτικής εξουσίας όπως οι δημοσιογράφοι κυρίως των ηλεκτρονικών media.

Η εικόνα του λαϊκιστή γερουσιαστή Joseph McCarthy καταστρέφεται σχεδόν αυτόματα απο μια μικρή -ασήμαντη αλλά τόσο δυνατή- λεπτομέρεια: Την ηρεμία ή αν προτιμάται την ευγένεια της χειρονομίας που κρύβει το κράτημα του τσιγάρου ανάμεσα στα δάκτυλα του δημοσιογράφου Edward R. Murrow.

Σήμερα που ο πληθωρισμός των εικόνων στα media τροφοδοτεί συνεχώς και ακαταπαύστως τον λαϊκισμό -τον λαϊκισμό των εκπροσώπων της πολιτικής εξουσίας αλλά και τον λαϊκισμό των προβεβλημένων ΤV stars- μια απο τις μοναδικές διεξόδους αντιμετώπισης του είναι η σταθερή προσήλωση στην υπεράσπιση ενός style σε άσπρο-μαύρο που στηρίζεται και αξιοποιεί διαχρονικές ιδέες και αξίες του πολιτισμού που διαμόρφωσε στο Δυτικό Κόσμο η φιλελεύθερη παράδοση.

Ιδέες και αξίες που υπερασπίζονται ενεργοί πολίτες στη καθημερινή τους ζωή, ιδέες και αξίες που διαμορφώνουν επιλογές και συμπεριφορές ενίοτε με ακριβό κόστος.Επιλογές και συμπεριφορές που κρατούν σταθερό μέτωπο απέναντι αφενός στην διεύρυνση όλων εκείνων των ακραίων τάσεων που ομνύουν στο φανατισμό και τη μισαλλοδοξία οποιαδήποτε μορφής και καταγωγής και αφετέρου στα πρότυπα μιας "pulp fiction" κοινωνίας.

Eν απουσία δημοσιογράφων με το ανάστημα αλλά και τον τρόπο (style)του Μurrow o γερουσιαστής McCarthy στις μέρες μας δεν διαθέτει ένα και μόνο Πρόσωπο. Μικροί και μεγάλοι McCarthy υπάρχουν παντού σε όλα τα επίπεδα της καθημερινής ζωής, σε όλες τις τις βαθμίδες της δημόσιας ζωής και κυρίως στα ηλεκτρονικά media...

Υ.Γ:Μια κριτική της ταινίας στο αμερικανικό περιοδικό The Nation αξίζει να διαβαστεί...

Υ.Γ1: Ο G. Clooney σε μια επίσκεψη του στο Columbia University για να παρευρεθεί στην προβολή της ταινίας του βρήκε την ευκαιρία να πεί δύο τρείς απλές συμβουλές στους σπουδαστές της Δημοσιογραφίας:

After screening Good Night, and Good Luck, his take on broadcast news during the
McCarthy era, George Clooney played teacher at Columbia's Graduate School of Journalism Oct. 14, fielding questions about the media. Some nuggets of knowledge from Professor Clooney:

On advice for young journalists: "Grow up and stick your neck out and get it burned every once in a while. That's how you get things done."

On bloggers vs. mainstream media: "I think it's great to have someone stirring it up and asking tougher questions. [But] I see a lot of horse s--- on both sides."

On the golden rule of journalism: "Authority unquestioned [is] always, always corrupt."

Δεν υπάρχουν σχόλια: