9.1.06

Το βαθύ ευρωπαϊκό τραύμα...


Τρεις γνωστοί και πολλαπλώς προβεβλημένοι εκπρόσωποι της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας –οι δύο εκ των οποίων εν ενεργεία πρωθυπουργοί και ο τρίτος πρώην υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της πατρίδας του- συμμετέχουν με κείμενα τους στο ειδικό ένθετο που ετοίμασε η εφημερίδα “Το Βήμα” με βάση κείμενα που πρωτοδημοσιεύθηκαν στην ετήσια έκδοση “Issues 2006” του περιοδικού “Newsweek” (ειδικό ένθετο “Η Επανάσταση της Γνώσης” /Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2006).

Οι πρωθυπουργοί της Βρετανίας και της Σουηδίας Tony Blair και Goran Persson και ο Γάλλος πρώην υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Dominique Strauss-Kahn γράφουν για τα όρια και τις προοπτικές του ευρωπαϊκού οικονομικού και κοινωνικού μοντέλου την εποχή της παγκοσμιοποίησης με βάση τις εθνικές τους εμπειρίες.

Παρά τις διαφορές τους και οι τρεις εξέχοντες πολιτικοί με πολύχρονη εμπειρία διαχείρισης των δημοσίων υποθέσεων υπερασπίζονται την γνώση και την καινοτομία ως συστατικά στοιχεία μιας νέας αποτελεσματικής πρότασης για την καλύτερη αντιμετώπιση της νέας πραγματικότητας που χτίζεται στη βάση του ανταγωνισμού που έρχεται από τις αναδυόμενες ηγετικές δυνάμεις της διεθνούς οικονομίας.

Τα άρθρα και των τριών αξίζουν να διαβαστούν με ιδιαίτερη προσοχή από τους παλαιούς και τους νέους ενοίκους της Χαριλάου Τρικούπη, οι οποίοι ακόμη βρίσκονται στην εποχή Κουκιάδη!!! (H αναφορά στον καθηγητή του ΑΠΘ και πρώην ευρωβουλευτή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάθε άλλο παρά τυχαία είναι καθώς ειδική μελέτη του κ. Ιωάννη Κουκιάδη με τον ευρηματικότατο τίτλο "Η Επαπειλούμενη Συνταξιοδότηση του Σοσιαλισμού και η Προσδοκία Ενός Νέου Κοινωνικού Κράτους" περιλαμβάνεται μεταξύ των κειμένων επιμορφωτικού υλικού που προωθεί το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης του Πασόκ).

Υ.Γ: "East versus West? The European economic and social model after enlargement": Ο τίτλος της μελέτης της Katinka Barysch -chief economist του βρετανικού think tank Center of European Reform (CER). Mια αναλυτική και πολλαπλώς διεισδυτική μελέτη πάνω στο λεγόμενο ευρωπαϊκό οικονομικό και κοινωνικό μοντέλο μετά και την είσοδο των νέων χωρών κυρίως απο τον χώρο της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.

2 σχόλια:

Sakis Rizos είπε...

Newsweek Issues 2006

Κ.Τ - FREEBLOGGER είπε...

To eixa idi prosexei.Kai se afto diekrina to endiaferon...