16.1.06

Διακυβέρνηση, πολίτες και "αντίπαλα συμφέροντα"


Ποιο είναι, σε γενικές γραμμές, το κίνητρο για να διαβάσει ένας αναγνώστης κυριακάτικης εφημερίδας μια πολιτική συνέντευξη και μάλιστα μια συνέντευξη ενός υφυπουργού- αν και σε καίριο πόστο- για τις προοπτικές της οικονομικής πολιτικής; Ιδού το ερώτημα!!! Η απάντηση δεν μπορεί να είναι γενικής χρήσης και περιορίζεται απολύτως στα όρια που θέτει ο συγκεκριμένος λόγος του συγκεκριμένου πολιτικού στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, στη συγκεκριμένη πολιτική συγκυρία…

Για παράδειγμα, η απάντηση στη περίπτωση της συνέντευξης του υφυπουργού Οικονομικών κ. Πέτρου Δούκα (Οικονομική Καθημερινή, Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2006) μπορεί να δοθεί και να είναι καταφατική (ναι, αξίζει να διαβαστεί!!!) για τρεις απλούς και καθαρούς λόγους:

α) Για μια και μόνη φράση που περιλαμβάνεται σε μια απάντηση του και η οποία συνοψίζει και συμπυκνώνει μια ολόκληρη κοσμοθεωρία. Οι επιλογές, οι ρυθμίσεις και οι αποφάσεις της κυβέρνησης δεν πρέπει και δεν θα πρέπει να αντιλαμβάνονται τα συμφέροντα των πολιτών ως "αντίπαλα συμφέροντα". Με άλλα λόγια, η σημερινή διακυβέρνηση θα πρέπει να λειτουργεί ως υπερασπιστής των συμφερόντων των πολιτών και όχι των συμφερόντων (γενικώς και αορίστως …) του "Κράτους", που τις περισσότερες φορές ταυτίζονται με τα συμφέροντα της γραφειοκρατίας και των μηχανισμών που συντηρούν και προφυλάγουν εθνικούς προμηθευτές και εργολάβους και πλήθος παρατρεχάμενων διαμεσολαβητών…

β) Για την προφανή αλήθεια των αριθμών και των μεγεθών που αναφέρει, για τη προβολή της ίδιας σκληρής δημοσιονομικής πραγματικότητας δίχως ωραιοποιήσεις και σκόπιμες αλλοιώσεις. Όπως για παράδειγμα ότι το ποσό των φόρων που συγκεντρώνεται κάθε χρόνο δεν φθάνει για να καλύψει τις ανάγκες που δημιουργεί ο εκτεταμένος δημόσιος τομέας.

γ) Για το γεγονός ότι χρησιμοποιεί αξιολογημένα παραδείγματα από την αγορά (εντός και εκτός επικράτειας) για να τεκμηριώσει τις θέσεις του, είτε αυτές αναφέρονται στο χρηματιστήριο, είτε στις εξαγορές & συγχωνεύσεις κ.λπ. Η καλή γνώση της αγοράς αλλά και η αξιοποίηση της εμπειρίας και της τεχνογνωσίας που παράγεται στα πεδία της δράσης της αποτελούν το ισχυρό στήριγμα μιας Κυβέρνησης που οι επιλογές της στον οικονομικό τομέα έχουν ως άξονα αναφοράς τα πραγματικά συμφέροντα των πολιτών.

1 σχόλιο:

S G είπε...

καλη συνεντευξη, καλες παρατηρησεις, ενδιαφερον μπλογκ.

Καλως ηρθες απο μενα, εστω και καθυστερημενα. Συνεχισε την ενημερωση...

ΥΓ Μονο το ονομα να μην ηταν ετσι που μου θυμιζει λιγο, αν επιτρεπεις, χαρτι υγειας...