20.1.06

Τέλος εποχής για τον πατερναλιστικό συνδικαλισμό του κ. προέδρου


Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Χρήστος Πολυζωγόπουλος ήταν εκ των πρώτων που έσπευσαν να συμπαρασταθούν στους εργαζομένους της παραγωγικής μονάδας της Coca Cola 3E (βρίσκεται στην Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας στο ύψος της Κηφισιάς) που αναστέλει τη λειτουργία της στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των δραστηριοτήτων της στον ελληνικό χώρο (η παραγωγή της συγκεκριμένης μονάδας μεταφέρεται 40 χιλιόμετρα περίπου μακρυά στην περιοχή του Σχηματαρίου σε υφιστάμενες παραγωγικές εγκαταστάσεις).

Το αίτημα των εκπροσώπων του συνδικάτου της συγκεκριμένης μονάδας και το οποίο προσέτρεξε να υποστηρίξει και να υπερασπίσει ο κ. Πολυζωγόπουλος ήταν "να μην κλείσει το εργοστάσιο" παρά το γεγονός ότι η εργοδοσία είχε προκαταβολικά εξασφαλίσει, σύμφωνα με όλες τις διαθέσιμες ενδείξεις, τη συναίνεση της πλειοψηφίας των εργαζομένων για ένα πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου για τους μεγαλύτερους σε ηλικία αλλά και αξιοποίησης σε άλλους τομείς των νεότερων εργαζόμενων.

Με άλλα λόγια, ο κ. Πολυζωγόπουλος φαίνεται να αμφισβητεί το νόμιμο και κατωχυρωμένο δικαίωμα της διοίκησης και του μάνατζεμντ μιάς επιχείρησης που εκπληρώνει και με το παραπάνω τις υποχρεώσεις της απέναντι στους εργαζομένους και τη κοινωνία (φόροι, ασφαλιστικές εισφορές, επενδύσεις, μεγάλος αριθμός απασχολουμένων, εξωστρέφεια κ.λπ)να προχωρά σε αναδιάρθρωση των δραστηριοτήτων και επιπλέον επιδιώκει να παρέμβει ο ίδιος και οι άλλοι εκπρόσωποι της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας προκειμένου να μην προχωρήσει ούτε βήμα η διαβούλευση ανάμεσα στην εργοδοσία και τους εργαζόμενους της επιχείρησης.

Η μαξιμαλιστική συμπεριφορά και η πατερναλιστική αντίληψη (παράγωγα της θητείας του στα υψηλά δώματα του κρατικού συνδικαλισμού) του κ. Πολυζωγόπουλου βλάπτουν σοβαρά και την απασχόληση και την ανάπτυξη!!!

Ανάλογες συμπεριφορές και αντιλήψεις εκδηλώθηκαν απο τον ίδιο τον κ. πρόεδρο της ΓΣΕΕ και στη περίπτωση της συμφωνίας ανάμεσα στην διοίκηση της Eurobank και το ισχυρότερο σε δύναμη συνδικάτο της τράπεζας για το θέμα του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων της που λειτουργούν στα εμπορικά κέντρα The Mall στην Αθήνα και Cosmos στην Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Πολυζωγόπουλος και οι συναγωνιστές του στην φθίνουσα απο απόψεως δύναμης, ισχύος και επιρροής ΟΤΟΕ όχι μόνο αμφισβητούν την αυτονομία ενός επιχειρησιακού σωματείου να καθορίζει εκείνο κατά προτεραιότητα τους στόχους και τις επιλογές διεκδίκησης των συμφερόντων των μελών του αλλά επιδιώκουν με νύχια και με δόντια να προασπίσουν ένα "θεσμικό" ρόλο σε κεντρικού τύπου διαβουλεύσεις και διαπραγματεύσεις που οι φορείς των πραγματικών συμφερόντων (μέτοχοι, διοικήσεις, εργαζόμενοι)δεν είναι διατεθειμένοι να συνεχίζουν να στηρίζουν και να υποστηρίζουν.

1 σχόλιο:

S G είπε...

να σημειωσω οτι η εν λογω μεταφορα θα πρεπει να θεωρειται συμφωνη με την επισημη πολιτικη της ηλιθιας αποκεντρωσης :-)