26.1.06

H αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας


Το νέο πλαίσιο που διαμοφώνεται για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου -το σχετικό νομοσχέδιο ετοιμάζεται απο το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών να έρθει το συντομότερο δυνατόν να έρθει στη Βουλή- ανατρέπει σε μεγάλο βαθμό κατεστημένες αντιλήψεις αλλά και χιλιάδες μικρά αλλά πολλαπλά κατεστημένα συμφέροντα στα ενδότερα της γραφειοκρατίας...

Με το νέο πλαίσιο το δημόσιο θα μπορεί με σύγχρονα εργαλεία και πρακτικές απο τον χώρο της ελεύθερης αγοράς να αξιοποιήσει γρήγορα, σωστά και προπαντός αποτελεσματικότερα και αποδοτικότερα την ακίνητη περιουσία του. Αν μάλιστα το νέο πλαίσιο συνδυαστεί με τις δυνατότητες που δίνουν οι ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα) τότε οι προοπτικές για να λειτουργήσει ως αναπτυξιακό εργαλείο αλλά και ως παράγοντας διαμόρφωσης συνθηκών ανταγωνισμού στην αγορά των μεγάλων ακινήτων θα είναι σε κάθε περίπτωση ευοίωνες.

Ο υπουργός κ. Γιώργος Αλογοσκούφης μιλώντας για το νομοσχέδιο για την αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας επεσήμανε τα εξής:

Υπό το υφιστάμενο νομικό καθεστώς, η δυνατότητα αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου είναι περιορισμένη, με αποτέλεσμα να αδρανοποιείται η περιουσία αυτή. Συγκεκριμένα, η κατασκευή ή η ανακατασκευή της υφιστάμενης ακίνητης περιουσίας καθίσταται πολλές φορές δύσκολη, λόγω της έλλειψης των πόρων που απαιτούνται για την πραγματοποίηση των επενδύσεων, οι οποίες είναι απαραίτητες για τις σύγχρονες ανάγκες του Δημοσίου.

Παράλληλα, η ισχύουσα νομοθεσία περί μισθώσεων, δίνει μεν στο Δημόσιο το πλεονέκτημα της ευελιξίας, πλην όμως δυσχεραίνει συχνά τη χρηματοδότησή των συμβάσεων αυτών και τη χρήση σύγχρονων χρηματοοικονομικών μέσων. Επίσης, συχνά καθιστά τους όρους των συμβάσεων αυτών οικονομικά επαχθέστερους για το Δημόσιο, καθώς μετακυλίεται ο κίνδυνος στον αντισυμβαλλόμενο.

Εξάλλου, ενώ η επιλογή ενός ιδιόκτητου κτιρίου καλύπτει κατά μόνιμο τρόπο τις ανάγκες του Δημοσίου, η επιλογή αυτή παρουσιάζει μειονεκτήματα στις περιπτώσεις μεταβολής των αναγκών (ιδίως λόγω τεχνολογικών, δημογραφικών, συγκοινωνιακών ή άλλων μεταβολών). Οπότε το Δημόσιο είναι δεσμευμένο με τις παλαιές του επιλογές, ή φέρει τον κίνδυνο πτώσης της αξίας του ακινήτου, εάν αποφασίσει να το εκποιήσει.

Με τα προτεινόμενα σχήματα, δίδεται η δυνατότητα στο Δημόσιο, μεταξύ άλλων, να μεταβιβάσει ή να κατασκευάσει και να ανακατασκευάσει ακίνητα που του ανήκουν, αντλώντας πόρους και συμπράττοντας και με τον ιδιωτικό τομέα, εάν το επιθυμεί. Παράλληλα, μπορεί να μην αποξενωθεί από αυτά, καθώς θα μπορεί να τα μισθώνει και να έχει την επιλογή να επανακτά την κυριότητά τους μετά από ένα ορισμένο χρονικό διάστημα. Επίσης, σε κάποιες περιπτώσεις, το Δημόσιο, μεταβιβάζοντας και επαναμισθώνοντας την ακίνητη περιουσία του, προστατεύεται έναντι ενδεχόμενης πτώσης των αξιών των ακινήτων. Ενώ, δεν αποκλείεται τέτοιες κατασκευές ή ανακατασκευές ακινήτων να πραγματοποιούνται πλέον με προσφορότερο τρόπο.

Τέλος, το Δημόσιο αποκτά ιδιαίτερη ευελιξία στις μισθώσεις που συνάπτει, καθώς έχει πολύ μεγαλύτερη ευχέρεια όσον αφορά τη διάρκειά τους, την επιλογή διαφόρων σύγχρονων χρηματοοικονομικών μέσων αλλά και την επίτευξη οικονομικά προσφορότερων λύσεων

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

情趣商品,情趣用品,情趣用品,情趣,情趣,情趣用品,情趣商品,情趣用品,情趣,情趣,情趣用品,情趣商品,情趣用品,情趣,情趣,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品.情趣,情趣,情趣,情趣,視訊聊天室

麻將,台灣彩卷,六合彩開獎號碼,運動彩卷,六合彩,遊戲,線上遊戲,cs online,搓麻將,矽谷麻將,明星三缺一, 橘子町,麻將大悶鍋,台客麻將,公博,game,,中華職棒,麗的線上小遊戲,國士無雙麻將,麻將館,賭博遊戲,威力彩,威力彩開獎號碼,龍龍運動網,史萊姆,史萊姆好玩遊戲,史萊姆第一個家,史萊姆好玩遊戲區,樂透彩開獎號碼,遊戲天堂,天堂,好玩遊戲,遊戲基地,無料遊戲王,好玩遊戲區,麻將遊戲,好玩遊戲區,小遊戲,電玩快打

情趣用品,情趣,A片,AIO,AV,AV女優,A漫,免費A片,情色,情色貼圖,色情小說,情色文學,色情,寄情竹園小遊戲,色情遊戲,AIO交友愛情館,色情影片,情趣內衣,情趣睡衣,性感睡衣,情趣商品,微風成人,嘟嘟成人網,成人,18成人,成人影城,成人圖片,成人貼圖,成人圖片區,UT聊天室,聊天室,豆豆聊天室 ,哈啦聊天室,尋夢園聊天室,聊天室尋夢園,080苗栗人聊天室,080聊天室,視訊交友網,視訊

借錢,黃金,黃金回收,黃金價格,黃金買賣,當舖

A片,A片,成人網站,成人影片,色情,情色網,情色,AV,AV女優,成人影城,成人,色情A片,日本AV,免費成人影片,成人影片,SEX,免費A片,A片下載,免費A片下載,做愛,情色A片,色情影片,H漫,A漫,18成人

a片,色情影片,情色電影,a片,色情,情色網,情色,av,av女優,成人影城,成人,色情a片,日本av,免費成人影片,成人影片,情色a片,sex,免費a片,a片下載,免費a片下載,成人網站,做愛,自拍