12.1.06

To τηλε-προϊόν των "8" και η δεσπόζουσα θέση


Ο ενεργός πολίτης -έστω και ως άσκηση θάρρους όπως προέτρεπε παλαιότερα ένας απο τους Μήτσους του Λάκη Λαζόπουλου της προ Alpha εποχής- το πρώτο πράγμα που μάλλον χρειάζεται να έχει κατά νού είναι να συσχετίζει και να συνυπολογίζει στην απαραίτητη και αναγκαία αξιολόγηση του "τηλε-προϊόντος" των "8" και τη συμβολή των συνεπειών απο τη αξιοποίηση (βλέπε κατάχρηση) της δεσπόζουσας θέσης φορέων και προσώπων που ελέγχουν τα media.

Γιατί, κακά τα ψέματα δεν γίνεται να καταδικάζεται οι συμπεριφορές κατάχρησης ή και απλής, άλλες φορές,αξιοποίησης της δεσπόζουσας θέσης που κατέχει μια επιχείρηση ή ένας όμιλος στον κλάδο των γαλακτομικών προϊόντων ή στον κλάδο των χυμών και των αναψυκτικών και να μην ισχύει το ίδιο και στον ευαίσθητο για τα δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών τομέα των media.

Προς αυτή τη κατεύθυνση φαίνεται ότι κινούνται και ορίζονται και οι προτεραιότητες του υπουργείου Επικρατείας για τη ρύθμιση του τοπίου στην αγορά των media ,έτσι όπως αυτές έχουν καταγραφεί στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης που ξεκίνησε λίγο πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων. Για παράδειγμα, στην εισήγηση του υπουργού κ. Θ. Ρουσόπουλου το όλο ζήτημα της αντιμετώπισης των πρακτικών απο την αξιοποίηση της δεσπόζουσας θέσης αντιμετωπίζεται ως συστατικό στοιχείο για μια διαφορετική πρόταση συγκρότησης και λειτουργίας της αγοράς και διασυνδέεται ευθέως με την αναγκαιότητα της υπεράσπισης του ανταγωνισμού σε όλα τα επίπεδα της αγοράς των media.

Ένα μικρό απόσπασμα απο την εισήγηση του κ. Ρουσόπουλου αποτελεί όχι μόνο την απαραίτητη τεκμηρίωση αλλά και τη βάση των όποιων νομοθετικών ρυθμίσεων ακολουθήσουν:

Για τον καθορισμό της δεσπόζουσας θέσης ελέγχεται όχι μόνο η επιχείρηση ΜΜΕ, αλλά και οι συνδεδεμένες με αυτήν επιχειρήσεις ΜΜΕ, καθώς και η συμμετοχή του μετόχου σε περισσότερες από μία επιχειρήσεις ΜΜΕ, δεδομένου ότι η ισχύς μιας επιχείρησης ΜΜΕ προσδιορίζεται όχι μόνο αυτοτελώς, αλλά και μέσω των επιχειρήσεων που συνδέονται με αυτήν ή των προσώπων που ασκούν τον έλεγχό τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: