24.2.06

Η αναζήτηση μιας νέας περιφερειακής ταυτότητας.


Ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στην ομιλία του στη συνάντηση των υπουργών Οικονομίας των χωρών - μελών της Διαδικασίας Συνεργασίας Ν.Α. Ευρώπης τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής:

Πεποίθησή μας είναι ότι η Ν.Α. Ευρώπη συγκεντρώνει όλες τις προϋποθέσεις για ένα μεγάλο οικονομικό άλμα ανάπτυξης και ευημερίας. Τα πλεονεκτήματα που διαθέτει η ευρύτερη περιοχή είναι μεγάλα. Λειτουργούν περισσότερο συμπληρωματικά προς την υπόλοιπη Ευρώπη, παρά ανταγωνιστικά. Δημιουργούν μεγάλες ευκαιρίες. Επιτρέπουν αισιοδοξία και σιγουριά, για όλες τις χώρες, όλους τους λαούς, της γειτονιάς μας.


Διαπιστώσεις καθολικής αποδοχής για όλους όσοι αντιλαμβάνονται, συνειδητοποιούν και επιδιώκουν να ανταποκρίνονται στις επιταγές της νέας εποχής του ανταγωνισμού δίχως σύνορα. Εποχή κατά την οποία επανέρχεται στο προσκήνιο η ανάγκη του επανακαθορισμού- με νέους διαφορετικούς όρους- του χαρακτήρα των περιφερειακών αγορών όπως η αγορά των Βαλκανίων και ευρύτερα της Ν.Α. Ευρώπης , η ανάδειξη της ιδιαίτερης παρουσίας και δράσης της αλλά και η ισχυροποίηση της μέσα από την αξιοποίηση πρωτοβουλιών που διαμορφώνουν κοινότητες συμφερόντων (π.χ ενεργειακή κοινότητα, τραπεζικά και χρηματιστηριακά δίκτυα, δίκτυα μεταφορών κ.λπ).

Δίχως άλλο οι κοινότητες αυτές,αργά αλλά σταθερά, μπορούν να προάγουν και να υποστηρίξουν την ιδέα της αναζήτησης μιας νέας περιφερειακής ταυτότητας. Μιά ταυτότητα που θα προκύπτει μέσα από την αναφορά στις κοινότητες συμφερόντων του μέλλοντος και δεν θα εξαρτάται από την ιστορική μνήμη ή τα βιώματα και τις περιπέτειες του παρελθόντος…

Με άλλα λόγια, η παρούσα κυβέρνηση –ακόμη και σε πείσμα των επαγγελματιών –εντός εισαγωγικών- πατριωτών χρειάζεται να προχωρήσει στην επίλυση των εκκρεμοτήτων που ταλανίζουν την εξωτερική πολιτική της χώρας και τις σχέσεις της με τα γειτονικά κράτη.

Κακά τα ψέματα, η έννοια του πρωταγωνιστή - επενδυτή δεν συνάδει με εκκρεμότητες που συντηρούνται στη βάση φοβικών συνδρόμων πάσης μορφής, προέλευσης και καταγωγής.

Υ.Γ: Ομιλίες Καραμανλή και Αλογοσκούφη στη συνάντηση των υπουργών Οικονομίας των χωρών – μελών της Διαδικασίας Συνεργασίας Ν.Α. Ευρώπης. Το κοινό ανακοινωθέν της συνάντησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: