23.3.06

Συμβολή στην Αναθεώρηση απο τη σκοπιά της οικονομίας και της αγοράς


Είναι είδηση η εναρκτήρια συνεδρίαση μιας (ακόμη) Επιτροπής και μάλιστα μιας Επιτροπής που συστάθηκε με νόμο και στην σύνθεση της φιγουράρουν καθηγητές και δημοσιογράφοι; Κι αν αξιολογηθεί ότι αποτελεί η είδηση και γι αυτό το λόγο πρέπει να επικοινωνηθεί ποιά θα μπορούσε να ήταν η τύχη της; Στις ερωτήσεις αυτές, οι περισσότεροι αρχισυντάκτες των ημερήσιων εφημερίδων θα συμφωνούσαν εν χορώ στην εξής απάντηση: "'Eνα μονόστηλο -όπου βρεθεί κενό- και πολύ της είναι"...

Κι όμως αν έκαναν το κόπο να διαβάσουν έστω τον τίτλο της Επιτροπής (χωρίς να βγάλουν σπυριά...) ή ακόμη περισσότερο διέθεταν λίγα λεπτά της ώρας για να ρίξουν μια ματιά στην σύνθεση της θα διαπίστωναν ότι ο κόπος και ο χρόνος άξιζαν. Κι αυτό γιατί δίχως άλλο πρόκειται για μια Επιτροπή που θα μας απασχολήσει πολλαπλώς στο άμεσο μέλλον με τα πορίσματα της ή και απλώς με τις τοποθετήσεις των μελών της. Έτσι κι αλλιώς, η αναφορά και μόνο του ονόματος ορισμένων απο τα πρόσωπα της Επιτροπής -όπως ο ταυτισμένος με τον "Οικονομικό Ταχυδρόμο" κ. Γιάννης Μαρίνος και ο ειδικός εμπειρογνώμονας επί του ασφαλιστικού κ. Πλάτων Τήνιος- ισοδυναμεί με "κόκκινο πανί" για τα πλήθη των πολιτικάντηδων δημαγωγών και των αριστοκρατών συνδικαλιστών του "ευρύτερου δημόσιου τομέα".

Με λίγα λόγια, η συγκεκριμένη είδηση για τους προαναφερόμενους λόγους κάπου παράπεσε... Άλλωστε, δεν έτυχε να την ανακαλύψει και να της δώσει την πρέπουσα επικοινωνιακή σημασία ο πολύπειρος κ. Νίκος Αθανασάκης...

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα απο την αρχή:

-Η Επιτροπή Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων (ΕΔΙΜΕΤ) που ξεκίνησε τις εργασίες της την περασμένη εβδομάδα θα λειτουργεί ως συμβουλευτικό όργανο στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών και οι εισηγήσεις της θα έχουν ως σκοπό να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και να διευκολυνθούν οι επενδύσεις, ώστε να αυξηθεί η απασχόληση και να επιταχυνθεί ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας προς όφελος όλων των Ελλήνων.

-Πρόεδρος της ΕΔΙΜΕΤ είναι ο δημοσιογράφος και τέως ευρωβουλευτής κ. Γιάννης Μαρίνος και μέλη της είναι οι κ.κ. Θανάσης Διαμαντόπουλος, Καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου, Λάζαρος Εφραίμογλου, επιχειρηματίας και επίτιμος Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Πάνος Καζάκος, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, και Πλάτων Τήνιος, Σύμβουλος Διοίκησης στην Εμπορική Τράπεζα.

-Τα μέλη της Επιτροπής θα συμβουλεύουν χωρίς περιορισμούς τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, χωρίς ο τελευταίος να δεσμεύεται από τις υποδείξεις τους. Η επισήμανση αυτή έχει το ιδιαίτερο νόημα της καθώς ο υπουργός κ. Γιώργος Αλογοσκούφης που είχε και την πρωτοβουλία για τη συγκρότηση αυτού του μικρού think tank έχει εκφράσει ήδη τις προθέσεις του ως αφορά τις στοχεύσεις του έργου της Επιτροπής. Μάλιστα, στην εναρκτήρια συνεδρίαση της ο κ. Αλογοσκούφης -όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου-"ζήτησε από τα μέλη της Επιτροπής να ασκήσουν το συμβουλευτικό έργο τους απολύτως ελεύθερα" και "να δοθεί έμφαση στην άρση των υφισταμένων αντικινήτρων για επενδύσεις, στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και στην καταπολέμηση της γραφειοκρατίας", ενώ αναμένει απο τα μέλη της - και εδώ βρίσκεται το ζουμί- να συμβάλλουν αφενός "με προτάσεις, στο πλαίσιο των σκοπών της, στη διαδικασία για την αναθεώρηση του Συντάγματος" και αφετέρου "στο διάλογο για το ασφαλιστικό".

Με άλλα λόγια, ας αναμένουμε με ενδιαφέρον τις προτάσεις της Επιτροπής και για την αναθεώρηση του Συντάγματος (ο κ. Μαρίνος έχει επεφρασμένες θέσεις για αρκετά άρθρα του υφισταμένου Συνταγματικού Χάρτη) αλλά και για το Ασφαλιστικό (ο κ. Τήνιος το παίζει στα δάκτυλα του ενός χεριού και παρότι τεχνοκράτης δεν μασάει τα λόγια του).

Δεν υπάρχουν σχόλια: