27.3.06

Η πρωτοσέλιδη αντιπολίτευση του "Βήματος", οι μεταρρυθμίσεις και το λονδρέζικο CER


Στην ελληνική δημοσιογραφία υπάρχει μια κακή συνήθεια. Η χρήση εκθέσεων διεθνών οργανισμών -μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται και τα think tank- κατά το δοκούν. Συνήθως, η χρήση περιορίζεται στην παράθεση ορισμένων αποσπασμάτων που "βολεύουν" τη γραμμή της εφημερίδας και που παρέχουν -δίχως και πολύ διάβασμα απο την πλευρά του συντάκτη- "ένα τίτλο που να πουλάει"...

Απο αυτήν την συνήθεια δεν ξέφυγε το κυριακάτικο Βήμα με το πρωτοσέλιδο του "Ανταγωνιστικότητα... μηδέν!" στο οικονομικό ένθετο της εφημερίδας "Ανάπτυξη".

Πολλά θα μπορούσαν να γραφτούν για αυτήν την κακή συνήθεια, αλλά ας περιορισθούμε στη βασική αντίρρηση που καλύπτει και την ουσία αλλά και την δεοντολογία. Στις μέρες μας το πρώτο και κύριο μέλημα ενός δημοσιογράφου με ευρωπαϊκή παιδεία και κουλτούρα πρέπει να είναι η παροχή όλων εκείνων των στοιχείων που θα επιτρέψουν στους αναγνώστες του να διαμορφώσουν ιδία αντίληψη.

Κι απο την στιγμή που ο δημοσιογράφος δεν στηρίζει το άρθρο ή την έρευνα του σε πρωτογενή στοιχεία τα οποία ο ίδιος έχει συλλέξει αλλά αξιοποιεί έρευνες και μελέτες άλλων δεν αρκεί η απλή αναφορά της πηγής...

Άλλωστε, η έκθεση στην οποία αναφέρεται το πρωτοσέλιδο της "Ανάπτυξης" είναι διαθέσιμη απο τις 20 Μαρτίου στο δικτυακό τόπο του Center of European Reform (CER) και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν με λίγα ευρώ (γύρω στα 7 ευρώ) να την "κατεβάσουν" και να την αποθηκεύσουν. Πιό συγκεκριμένα, πρόκειται για την έκτη κατά σειρά έκθεση αξιολόγησης των επιδόσεων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς τους Στόχους της Λισαβώνας του εδρεύοντος στο Λονδίνο think tank CER.

Με άλλα λόγια, ο αναγνώστης δεν έχει δικαίωμα μόνο στον εντυπωσιακό (ελέω αντιπολιτευτικών σκοπιμοτήτων) τίτλο αλλά και στο ίδιο το κείμενο της έκθεσης αξιολόγησης αλλά και σε όλες εκείνες τις πληροφορίες για τον ίδιο το φορέα της έκθεσης και τις γενικότερες απόψεις του για την πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Υ.Γ: Η συγκεκριμένη εφημερίδα θα φιλοξενούσε το μανιφέστο του CER υπό τον τίτλο " EU 2010:A PROGRAMME FOR REFORM";

Υ.Γ2:Στη σελίδα 9 του ενθέτου "Ανάπτυξη" στο κυριακάτικο "Βήμα" φιλοξενείται ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο του κ. Αντώνη Σαμαρά για τον "οικονομικό εθνικισμό" και την αντιμετώπιση του. Μάλιστα, ο ίδιος ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ τάσσεται υπέρ των αναπτυξιακών μεταρρυθμίσεων προκειμένου να αντιμετωπισθεί το "φάντασμα" του "οικονομικού εθνικισμού".

Δεν υπάρχουν σχόλια: