12.4.06

Ιταλικές λεπτομέρειες


"Διαβάζοντας" τα αποτελέσματα των Ιταλικών εκλογών… Επικεντρώνοντας την προσοχή σε μικρές λεπτομέρειες συμμετοχών στα ψηφοδέλτια και τις επιδόσεις τους...

Α) Η πολυσυζητημένη εγγονή δεν κατάφερε τελικά να ακολουθήσει τον Καβαλιέρε στο Ιταλικό Κοινοβούλιο καθώς η σοδειά της για τον "Οίκο των Ελευθεριών" ήταν πολύ κατώτερη των όποιων προσδοκιών.

Παρά την συσπείρωση των μικρών νέο-φασιστικών ομάδων και κινήσεων υπό την ηγεσία της 44χρονης Alessandra Mussolini η λίστα με τον τίτλο Alternativa Sociale δεν κατάφερε να συγκεντρώσει περισσότερες από 250 χιλιάδες ψήφους (κάτι περισσότερο από το 0,60 %). Τις ίδιες πάνω κάτω επιδόσεις είχαν και αρκετοί εκ των ιδιότυπων σχηματισμοί όπως για παράδειγμα η λίστα με τον τίτλο "NO EURO" ή λίστα "S.O.S. Italia"
οι οποίοι στεγάστηκαν στον "Οίκο των Ελευθεριών". Μάλιστα, η αντι-ευρώ εκλογική λίστα προπαγάνδιζε την αντίθεση της στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα και την επιστροφή στις μέρες της Ιταλικής λιρέτας, απόψεις που κατά καιρούς έχουν εκφράσει προβεβλημένα στελέχη του κυβερνητικού συνασπισμού υπό τον Berlusconi.

Β) Ο πολύς Gianni De Michelis -υπουργός Εξωτερικών των κυβερνήσεων υπό τον Craxi- διασώθηκε στην Τοσκάνη και θα βρεθεί στα έδρανα της Βουλής ως ένας εκ των 4 που εκλέχθηκαν με το κοινό ψηφοδέλτιο του Νuovo PSI και της Democrazia Cristiana. Το κοινό ψηφοδέλτιο – απομεινάρι της άλλοτε κραταιάς παράδοσης τόσο της Χριστιανοδημοκρατίας όσο και του ιστορικού Ιταλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος – φιλοξενήθηκε στον "Οίκο των Ελευθεριών" υπό τον Berlusconi. Αντίθετα, ο γιός του Craxi σημαία το οικογενειακό όνομα δεν κατάφερε να διαβεί το κατώφλι της Βουλής επικεφαλής του ψηφοδελτίου "Ι Sosialisti Craxi" που συμμάχησε με την "Ένωση" του Prodi. Kι ένα από τα πολλά παράδοξα των τελευταίων εκλογών: ο κληρονόμος Craxi συγκάτοικος στην ίδια (εκλογική) στέγη με τον πρώην "εθνικό εισαγγελέα" Di Pietro.

Γ) Mε την εκλογική συμπαράταξη "Rosa nel Pungo" ( Τριαντάφυλλο στη γροθιά) ήταν υποψήφιοι τόσο ο σκηνοθέτης Marco Bellocchio όσο και ο εκκεντρικός φωτογράφος και προωθητής της εικόνας της Benetton Oliviero Toscani. H εν λόγω συμπαράταξη ριζοσπαστών και σοσιαλδημοκρατών κατάφερε να πλασαριστεί σε εξαιρετικά καλή εκλογική θέση και να αποτελέσει μια σημαντική συνιστώσα της ισχής νίκης της εκλογικής παράταξης του Prodi.

Δεν υπάρχουν σχόλια: