24.6.06

Η 7/7, η Eurabia και οι μεταρρυθμιστές του Ισλάμ


Ο καθηγητής Tariq Ramadan –μια από τις πιο ψύχραιμες και διακριτικές φωνές και παρουσίες από την πλευρά ενός μεταρρυθμιστικού ρεύματος για το Ισλάμ στη Δύση- καλείται σε συνέντευξη που δημοσιεύεται στο περιοδικό Prospect (τεύχος Ιουλίου 2006) να δώσει εκείνος τον ορισμό της έννοιας της Ισλαμοβοφίας –έτσι όπως νοείται, αναπτύσσεται και καλλιεργείται τουλάχιστον στο έδαφος της Ευρώπης.

Η απάντηση του Tariq Ramadan:
At first I was cautious about using it. But we have to distinguish between two things. To criticise the religion and Muslims is not Islamophobia; a critical attitude towards religion must be accepted. But to criticise someone or discriminate against them only because they are Muslim—this is what we can call Islamophobia, this is a kind of racism.


Η συνέντευξη αλλά και το σχετικό αφιέρωμα του περιοδικού Prospect αλλά και το special report που δημοσιεύεται στο περιοδικό The Economist θέτουν ένα πλαίσιο για έναν προκλητικό εφ΄όλης της ύλης διάλογο για την παρουσία του Ισλάμ στην νέα επικράτεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτός ο διάλογος μας αφορά και μάλιστα επί της ουσία του καθώς ξαναφέρνει –εν όψει και της 7/7- το ζήτημα της πολυπολιτισμικότητας και της ανοιχτής δημοκρατικής κοινωνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: