7.7.06
Οι επιφανείς "συνδικαλιστές" των ΜΚΟ
Διαβάζουμε στην διθυραμβικού τόνου ανακοίνωση της "Συντονιστικής Επιτροπής της Καμπάνιας των ΜΚΟ για το Σύνταγμα" ότι η "προσπάθεια (…) πέτυχε"!!!
Ευχάριστο και θετικό μήνυμα από κάθε άποψη. Αλλά, ποιά προσπάθεια και τι ακριβώς αυτή και οι φορείς της πέτυχαν;
Αν πιστέψουμε την "Συντονιστική Επιτροπή" η επιτυχία έχει να κάνει με την αποδοχή από πολιτικές δυνάμεις – συγκεκριμένα, από 3 κόμματα, εκείνα της ΝΔ, του Πασόκ και του Συνασπισμού- θέσεων και προσεγγίσεων που οδηγούν στην "συνταγματική αναβάθμιση των μη κυβερνητικών οργανώσεων".
Μια παροιμία λέει ότι "ακόμα δεν τον είδαμε, Γιάννη τον βαφτίσαμε…" και μάλλον "κολλάει γάντι" στην περίπτωση μας. Η αναθεώρηση ακόμα βρίσκεται στα … προεόρτια της, οπότε και τα κόμματα –ή πρόσωπα ή φορείς των κομμάτων- μπορούν με άνεση να "αποδέχονται" αρκετές από τις ιδέες και τις απόψεις των συνομιλητών τους, ιδιαίτερα όταν οι συνομιλητές τους ισχυρίζονται –βασίμως ή όχι, αυτό είναι ένα άλλο ζήτημα- ότι εκπροσωπούν την "κοινωνία των πολιτών" ή οι πιο μετριοπαθείς και προπαντός ειλικρινείς τις νέες μορφές συλλογικότητας που εκφράζει η εξόχως δημιουργική πανσπερμία των ΜΚΟ.
Κατά πρώτον, το τι είδους "συνταγματική αναβάθμιση" ή "συνταγματική κατοχύρωση" αποδέχονται τα κόμματα για την "κοινωνία των πολιτών" και ειδικότερα για τις ΜΚΟ σε κάθε περίπτωση είναι ακόμα αρκετά παρακινδυνευμένο να ειπωθεί και να υποστηριχθεί με εγκυρότητα. Για παράδειγμα, υπάρχουν κόμματα που αποδέχονται τα μηνύματα των ΜΚΟ εν όψει της Συνταγματικής Αναθεώρησης αλλά συνεχίζουν να "μιλούν" περί "κοινωνικών οργανώσεων"… Για παράδειγμα, η πρόταση του Πασόκ αναφέρει τα εξής: “Προτείνουμε την συνταγματική κατοχύρωση της κοινωνίας των πολιτών και των κοινωνικών οργανώσεων ως παράγοντα της συμμετοχικής δημοκρατίας”.
Δεύτερο, δεν υπάρχει και (μάλλον) δεν πρόκειται να υπάρξει πέραν από γενικότητες καμιά σύγκλιση σε σχέση με την προτεινόμενη από πολλές πλευρές του πολιτικού φάσματος αλλά και των "συνδικαλιστών" των ΜΚΟ "συνταγματική κατοχύρωση" των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Και σε αυτό το σημείο βρίσκεται το "ζουμί" της όλης υπόθεσης. Η προσπάθεια για την γενική αναφορά της "Κοινωνίας των Πολιτών" στο Σύνταγμα έχει και νόημα και ουσία. Εκείνο, όμως, το οποίο καθίσταται από ένα σημείο και πέρα ενοχλητικά προκλητικό είναι μια αθεράπευτη θεσμολατρεία που έχει καταλάβει επιφανείς "συνδικαλιστές" της "αγοράς" των ΜΚΟ που επιδιώκουν πάση θυσία να κατοχυρώσουν από τώρα "θέσεις εκπροσώπησης"…
.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου