3.8.06

Η κα Δαμανάκη ως επενδυτής θα πωλούσε τις μετοχές της στα 25 ευρώ;

Αν η κα Μαρία Δαμανάκη ήταν ένας απο τους χιλιάδες μικροεπενδυτές της Εμπορικής Τράπεζας θα πωλούσε έναντι 25 ευρώ ανά μετοχή την συμμετοχή της; Μπορεί ναί, μπορεί και όχι αλλά σε κάθε περίπτωση η απόφαση της δεν θα εμπεριείχε πολιτικό στοιχείο αφού οδηγός για την συμπεριφορά της θα ήταν αποκλειστικά και μόνο το πορτοφόλι της. Και οποιαδήποτε απόφαση της -αφού θα αφορούσε το προτοφόλι της και μόνο- θα ήταν σεβαστή!!!

Αλλά, η κα Δαμανάκη στην τρέχουσα συγκυρία δεν λειτουργεί ως απλή επενδυτής αλλά ως υπεύθυνη Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ. Με αυτήν την ιδιότητα της προτρέπει -ευγενική έκφραση- τα μέλη των διοικήσεων των ασφαλιστικών ταμείων και άλλων δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών να καταψηφίσουν την πρόταση εξαγοράς των μετοχών τους στα 25 ευρώ.

(...)η Κυβέρνηση πρέπει να παραιτηθεί από την επιχείρηση εξαναγκασμού των Ασφαλιστικών Ταμείων να πουλήσουν στην τιμή των 25 ευρώ.


Η κα Δαμανάκη λοιπόν όχι ως απλός επενδυτής αλλά ως πολιτικός εκπρόσωπος ζητά την καταψήφιση της πρότασης της Credit Agricole δίχως να είναι τίμια και υπεύθυνη απέναντι στους πολίτες. Αντί να περιορισθεί σε καθαρά πολιτική τοποθέτηση -π.χ αντίθεση στην πολιτική της επανα - ιδιωτικοποίησης της Εμπορικής Τράπεζας μετά απο 30 περίπου χρόνια , πολιτική που και το κόμμα που σήμερα είναι ενταγμένη προώθησε τα προηγούμενα χρόνια- δηλώνει ως μη όφειλε ότι η προσφερόμενη τιμή των 25 ευρώ είναι φθηνή!!!

Με άλλα λόγια, ζητά απο τα Ταμεία να μην οφεληθούν απο το ρευστό αλλά να διακρατήσουν τις μετοχές. Δηλαδή να συνεχίσουν να είναι παθητικοί επενδυτές και κυρίως σιωπηλοί μέτοχοι. Αλλά, γιατί μια τέτοια στάση εκ μέρους της;Μήπως το κόμμα της διαθέτει τμήμα χρηματιστηριακής ανάλυσης το οποίο προβλέπει ότι στο ορατό μέλλον η τιμή της μετοχής της Εμπορικής θα διαγράψει μια τέτοια πορεία ανόδου που η διακράτηση σημαίνει κέρδη;

Απάντηση δεν υπάρχει και δεν πρόκειται να υπάρξει καθώς όλοι οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουν εκ των προτέρων οτι ο βασικός μέτοχος εκείνο που θα κυττάξει αμέσως μετά την επιτυχία της δημόσιας προσφοράς του δεν είναι η τιμή στο ταμπλό αλλά η ουσιαστική αναδιάρθρωση της τράπεζας και η πλήρης ενσωμάτωση της στα στρατηγικά σχέδια της Credit Agricole. Αρα, για τους Γάλλους μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας της δημόσιας προσφοράς η Εμπορική παύει να λειτουργεί ως αυτόνομο περιουσιακό στοιχείο με ιδιαίτερη χρηματιστηριακή αξία αλλά αποκτά την σημασία ενός οργανικά ενταγμένου στο γενικότερο όμιλο καναλιού προώθησης των τραπεζικών προϊόντων και υπηρεσιών που σχεδιάζονται σε άλλα επίπεδα και απλώς προσαρμόζονται στην ελληνική πραγματικότητα.

Αρα, το αρχικό ερώτημα έχει αξία. Η κα Δαμανάκη ως επενδυτής θα επέλεγε να πωλήσει τις μετοχές της στα 25 ευρώ ή θα τις κρατούσε ενθύμιο στο συρτάρι της;

3 σχόλια:

Sakis Rizos είπε...

Άκρως εύστοχο post!

Άραγε ο πρώην ομόσταβλος της Δαμανάκη, o κυρ-Αλέκος, τι θα έκανε εάν ήταν επενδυτής της Εμπορικής;

Κ.Τ - FREEBLOGGER είπε...

Η άλλοτε "Αγία" ΔΕΚΑ του αξιότιμου κ.Χριστοδουλάκη. Ευτυχώς, η συλλογική μνήμη λειτουργεί!!!

Ανασύροντας απο τη δεξαμενή των αποθεμάτων της θα συμπλήρωνα: Τις express μετοχοποιήσεις του αξιοτίμου κ. Παπαντωνίου -ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΟΛΠ, ΟΛΘ, μόνον οι Ελληνικές Αλυκές του ξέφυγαν...-, την στήριξη των κρατικών χαρτοφυλακίων στις δημόσιες εγγραφές των ΔΕΚΟ αυτής της κατηγορίας, τον ρόλο της Αγροτικής Συμμετοχών αλλά και της Αγροτικής Χρηματιστηριακής...

Στέφανος Αθανασιάδης είπε...

spot on!

aftoi oi anthropoi ine apisteftoi, mallon theoroune oti i ellines ine ilithioi.