8.9.06

Τα "ξένα χέρια" και τα modemακια των "διαφανών διαδικασιών"

Ήταν ήδη φανερό, σχεδόν προδιαγεγραμμένο… Η κα Βάσω Παπανδρέου ως έτοιμη από καιρό ανέλαβε και πάλι δράση. Η αφορμή –τρόπος του λέγειν- για την επαναδραστηριοποίηση της πάλαι ποτέ σιδηράς κυρίας της πρώιμης παπανδρεϊκής φρουράς τα «ξένα χέρια» που απειλούν να θέσουν υπό τον έλεγχο τους τον ΟΤΕ.

Μόλις χτες η αξιότιμος κα Παπανδρέου εμφανίσθηκε σε πάνελ με ενισχυμένη σύνθεση για να καταγγείλει τα σχέδια της κυβέρνησης για την «εκποίηση» του ΟΤΕ και προφανώς για να καταδείξει, σύμφωνα με τον διακαή πόθο της, τη διαφορά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης από την κυβέρνηση και να προσελκύσει επιτέλους ένα βλέμμα συμπαθείας από τον αρχηγό της.

Δεν έχει σημασία μόνον επειδή είναι πολύ μεγάλη επιχείρηση, έχει σημασία γιατί είναι στον στρατηγικό κλάδο των τηλεπικοινωνιών. Και εδώ υπάρχουν θέματα που σχετίζονται με την ανάπτυξη της χώρας, αλλά και με την εθνική ασφάλεια της χώρας.

Και δεν μπορεί καμία Κυβέρνηση για οποιαδήποτε σκοπιμότητα εισπρακτική να προχωράει σε ξεπούλημα, σε εκποίηση δημόσιας περιουσίας και ιδίως του Οργανισμού Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος. Θα έπρεπε να έχει ένα σχέδιο ανάπτυξης του τομέα και να μας πει σαφώς ποιος θα είναι ο ρόλος του ΟΤΕ.

Ο ΟΤΕ όμως είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση διαφοράς πολιτικής μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ. Το πώς αντιμετωπίζει η Νέα Δημοκρατία και το πώς αντιμετώπιζε το ΠΑΣΟΚ την ανάπτυξη και τη δημόσια περιουσία. Είχαμε αναπτυξιακό σχέδιο, συγκεκριμένους στόχους και διαφανείς διαδικασίες.


Η κα Παπανδρέου και πάλι βιάστηκε… Σε ένα ναρκοθετημένο για εκείνη πεδίο –όπως η αγορά των τηλεπικοινωνιών- όπου το κυβερνητικό ΠΑΣΟΚ την τελευταία δεκαετία δεν ήταν καθόλου φειδωλό σε πειραματισμούς ακραίων διακυμάνσεων με τη συνδρομή και των εθνικών προμηθευτών η πρώην υπουργός φιλοδόξησε να παραστήσει τον αείμνηστο γυρίζοντας το ρολόι του χρόνου πριν καν κι από την πρώτη τετραετία Σημίτη.

Για τα περί «εκποίησης» απομένει να αποδειχθούν όταν θα έρθει με το καλό η ώρα της καταβολής του τιμήματος (ας πρόσεχε…). Αλλά εκείνο που έχει σημασία να κρατήσουμε από τα λόγια της είναι εκείνο το τρίπτυχο: “Είχαμε αναπτυξιακό σχέδιο, συγκεκριμένους στόχους και διαφανείς διαδικασίες”.

Το τρίπτυχο αυτό μόνον ως ανέκδοτο μπορεί να εκληφθεί…Το γιατί το αποδεικνύουν στεγνοί αριθμοί και ψυχρά δεδομένα. Όπως ο αριθμός των ευρυζωνικών συνδέσεων , ο βαθμός προσαρμοστικότητας του μηχανισμού του ΟΤΕ (κατά κύριο λόγο ο τομέας των πωλήσεων στο λιανεμπόριο) στις νέες συνθήκες του ανταγωνισμού, το είδος και το αντικείμενο των επενδύσεων στο εξωτερικό ή τέλος τέλος τα προβληματικά modemακια των “διαφανών διαδικασιών”…

Για όλα αυτά οφείλει να απαντήσει η αξιότιμος κα Παπανδρέου. Τα άλλα θα τα βρούμε στην πορεία…

Δεν υπάρχουν σχόλια: