11.9.06

Το αγκάθι της ΔΕΘ...


Tην ίδια ώρα που η κυβέρνηση προχωρά, όπως όλα δείχνουν, σε μια ξεκάθαρη επιλογή για τον ΟΤΕ καταγράφεται η αδυναμία της να διαχειρισθεί έγκαιρα και αποτελεσματικά το αγκάθι που ονομάζεται ΔΕΘ – Helexpo. Η αδυναμία της έγκειται σε μεγάλο βαθμό στο ιδιότυπο και άκρως υπονομευτικό για την τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη πλέγμα σχέσεων και δεσμών που διατηρεί με την «τοπική ηγεσία» της Θεσσαλονίκης, οι εκπρόσωποι της οποίας στο σύνολο τους αποθεώνουν τις πρακτικές και τις νοοτροπίες του πολιτικάντη Μαυρογιαλούρου…

Η παρακμή και η σχεδόν βέβαιη απαξίωση του θεσμού της ΔΕΘ αλλά και σε μικρότερο βαθμό των άλλων δραστηριοτήτων της έχει πολλαπλώς επισημανθεί αλλά η λύση του προβλήματος δεν φαίνεται εισέτι στον ορίζοντα.

Η μόνη λύση θα μπορούσε να ήταν δίχως άλλο η επιλογή της κυβέρνησης να παραχωρήσει εδώ και τώρα το management της εταιρείας διοργάνωσης και διαχείρισης των εκθέσεων. Η παραχώρηση του management -με ή χωρίς άλλες μετοχικές αλλαγές και ανακατατάξεις- θα μπορούσε να γίνει μέσω ενός ανοιχτού δημόσιου διεθνούς διαγωνισμού αλλά με την προϋπόθεση της κλειστής αξιολογημένης λίστας υποψηφίων με πιστοποιημένη και κοινώς αποδεκτή εμπειρία και τεχνογνωσία στο αντικείμενο.

Επιπλέον, μέσω των Συμπράξεων Δημόσιου & Ιδιωτικού Τομέα θα μπορούσε να αξιοποιηθεί αποτελεσματικά η τεράστιας αξίας ακίνητη περιουσία της ΔΕΘ, ανοίγοντας ένα καινούργιο κεφάλαιο για την ίδια την Πόλη της Θεσσαλονίκης και την υπόθεση της τοπικής και περιφερειακής ανάπτυξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: