6.10.06

O Γ.Α.Π, οι ΜΚΟ και οι γυναίκες της Μπογκοτά.

Ο Γ.Α.Παπανδρέου ήταν και είναι θιασώτης του νέου ρόλου που μπορούν να διαδραματίσουν οι ΜΚΟ στα μοντέλα της σύγχρονης διακυβέρνησης στην Ευρώπη και γενικότερα στην Δύση που επιβάλλει εξ ανάγκης το περιβάλλον της παγκοσμιοποίησης.

Η τελευταία παρέμβαση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ειδική ημερίδα που οργάνωσε το Πασόκ και το ΙΣΤΑΜΕ στην Αθήνα παρουσιάζει όντως ενδιαφέρον για το κρίσιμο κεφάλαιο της πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής ζωής που ο δημόσιος διάλογος στην χώρα μας αδυνατεί αλλά και αποφεύγει με τον ένα ή άλλο τρόπο να εξετάσει και να ερευνήσει, να αξιολογήσει και να αποτιμήσει, δηλαδή τις σχέσεις των οργανωμένων τοπικών και θεματικών πρωτοβουλιών από ενεργούς πολίτες με τα κόμματα, τις τοπικές αρχές και την κεντρική εξουσία σε όλες τις εκφάνσεις της. Με άλλα λόγια, το επόμενο βήμα της κοινωνίας των ενεργών πολιτών , αυτής της αναδυόμενης δύναμης κόντρα στον κρατισμό και την κομματοκρατία.

Βεβαίως, ο Γ.Α.Παπανδρέου δεν είναι άμοιρος ευθυνών για τις επιλογές και τις συμπεριφορές τόσο του κόμματος που διευθύνει όσο και των κυβερνήσεων στις οποίες συμμετείχε από θέσεις ευθύνης απέναντι στην αναδυόμενη κοινωνία των ενεργών πολιτών στην χώρα μας. Κι αυτό γιατί η σημαία των ΜΚΟ μπορεί να ξεδιπλώνεται και να ανεμίζει –άκοπα και εν πολλοίς ανέξοδα- σε κομματικές ημερίδες αλλά η ουσία βρίσκεται δυστυχώς αλλού και πάντως εκτός …αιθούσης.

Το ζήτημα πέραν των όποιων καινοτομικών ή πρωτοποριακών ιδεών και προτάσεων διατυπώνονται στο λόγο του Γ.Α. Παπανδρέου είναι η δυνατότητα του να επιβάλλει συλλογικές επιλογές και συμπεριφορές που να έρχονται αντιμέτωπες με τις κυρίαρχες –και εντός Πασόκ- αντιλήψεις και λογικές του κρατισμού και κομματοκρατίας στο πεδίο της καθημερινής ζωής των πολιτών. Σε αυτό το πεδίο και μόνον θα κριθούν οι ιδέες και οι προτάσεις του Γ.Α.Παπανδρέου!!!

Αν δεν υπάρξει μια τέτοιου τύπου αντιμετώπιση ο προτεινόμενος θεσμικός ρόλος των ΜΚΟ θα πάει περίπατο ακόμα και αν κατοχυρωθεί συνταγματικά.

Υ.Γ: Ελπίζω ότι όλοι αναφέρονται σε ΜΚΟ που αντιπροσωπεύουν τοπικές ή θεματικές πρωτοβουλίες ενεργών πολιτών με κατοχυρωμένη την έξωθεν καλή μαρτυρία και όχι σε σφραγίδες-οχήματα που επιδιώκουν ένα μικρό ή μεγαλύτερο κομμάτι από την πίττα των κρατικών χρηματοδοτήσεων!!!

Υ.Γ1:Συγχωρέστε με αλλά το παράδειγμα με τις πρωτοβουλίες του δημάρχου της Μπογκοτά για τις γυναίκες της πόλης του δεν νομίζω ότι αφορά και τόσο πολύ τις ΜΚΟ σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άλλα δεδομένα κι άλλα ζητούμενα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: