1.11.06

"Πράσινη" Ενέργεια

Ο φίλος και συνεργάτης Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος προτιμά να χαρακτηρίζει τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) ως Ανανεώσιμες Πηγές …Ανάπτυξης.

Και προφανώς δεν έχει άδικο ως προς αυτό.Άλλωστε, τα δύο πρόσφατα σχετικά αφιερώματα του EnΤhesis –ιδιαίτερη ενότητα με ελληνικής προέλευσης πρώτη ύλη που φιλοξενείται στα μηνιαία τεύχη της σειράς "Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ – ΤΗΕ ECONOMIST" (τεύχη Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου 2006)- απέδειξαν πέραν πάσης αμφιβολίας ότι οι αντικειμενικές συνθήκες στον χώρο της ελληνικής αγοράς επιτρέπουν (αν δεν επιβάλλουν κιόλας) την ενίσχυση με κάθε τρόπο και μέσο των φιλόδοξων αλλά προπαντός ρεαλιστικών εγχειρημάτων για την ανάπτυξη της «πράσινης» ενέργειας τόσο σε κεντρικό όσο και σε τοπικό ή περιφερειακό επίπεδο.

Το σύνολο της ύλης αυτών των αφιερωμάτων για την προστιθέμενης αξίας «πράσινη» ενέργεια βρήκε για μια ακόμη φορά φιλόξενη στέγη στις σελίδες του δικτυακού τόπου του Forum "Αγορά Ιδεών" (www.agoraideon.gr).

Το μικρό χαρακτηριστικό απόσπασμα από σχετικό άρθρο του φίλου Κ. Αγγελόπουλου που ακολουθεί παρέχει το πρώτο ερέθισμα για τον διάλογο που έχει ήδη ξεκινήσει…

Η ανησυχητική επιδείνωση των συνεπειών του φαινομένου του θερμοκηπίου παγκοσμίως καθιστά τη διεθνή κοινότητα ολοένα και πιο ευαίσθητη σχετικά με το θέμα και τις αιτίες που το προκαλούν. Η προσπάθεια για τον έλεγχο του φαινομένου του θερμοκηπίου, σε συνδυασμό με τις υψηλές τιμές του πετρελαίου και τη μείωση της προσφοράς των ορυκτών καυσίμων, καθιστούν ιδιαίτερα δημοφιλή και ελκυστική την προοπτική της εξάπλωσης της χρήσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Είναι επίσης σημαντικό ότι οι συνθήκες σήμερα περισσότερο παρά ποτέ ευνοούν την έρευνα και την τεχνολογική εξέλιξη των μεθόδων παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ και τις καθιστούν πιο ασφαλείς και ανταγωνιστικές, λαμβάνοντας υπόψη το άμεσο κόστος παραγωγής αλλά και την απεξάρτηση που προσφέρουν από την εισαγωγή ορυκτών καυσίμων από ασταθείς περιοχές του πλανήτη. Ως ΑΠΕ, σύμφωνα με την Οδηγία 2001/77/ΕΚ της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ορίζονται όλα τα μη ορυκτά καύσιμα και συγκεκριμένα η αιολική ενέργεια, η ηλιακή ενέργεια, η γεωθερμική ενέργεια, η ενέργεια των κυμάτων, η παλιρροϊκή ενέργεια, η υδραυλική ενέργεια, η βιομάζα, τα βιοαέρια και τα αέρια που εκλύονται από χώρους υγειονομικής ταφής και από εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: