4.12.06

Η διαφάνεια των new media - επιλογές, δυνατότητες και κόστη

Ο διακεκριμένος αρθρογράφος της εφημερίδας "Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", ο κ. Πάσχος Μανδραβέλης απαντώντας σε σχετικό ερώτημα στο αφιέρωμα του ΕνThesis θέτει με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο τα νέα δεδομένα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η πολιτική αλλά και τα πρόσωπα της στο τοπίο που διαμορφώνουν τα new media.

Γράφει σχετικά ο κ. Μανδραβέλης:

Μια web-κάμερα στο σπίτι για πολιτική προπαγάνδα, και όχι στο γραφείο όπου ανήκει, είναι νεωτερισμός που πιθανότατα θα ξεθυμάνει. Ή δεν θα αποτελεί «είδηση» τέτοιου μεγέθους ώστε να βγάζει κάποιος στο σφυρί τον προσωπικό του χώρο για λίγα λεπτά δημοσιότητας.

Το σημαντικότερο ρόλο στα πολιτικά πράγματα θα παίξουν οι διαδραστικές τεχνολογίες του Ιnternet. Κακά τα ψέματα: μια κάμερα, ακόμη κι αν βρίσκεται στο σπίτι ενός εξέχοντος πολιτικού, είναι ένα ενσύρματο Big Brother. Είναι μονόδρομη επικοινωνία με τους πολίτες, από αυτές που στο προηγούμενο τεχνολογικό τοπίο είχε πολλές.

Αυτό που φέρνει το Διαδίκτυο είναι η αποκέντρωση της επικοινωνίας. Επιτρέπει στους δέκτες του παρελθόντος να γίνουν πομποί μηνυμάτων. Ετσι τα blogs θα παίζουν όλο και σημαντικότερο ρόλο στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης. Αλλά και το ταπεινό ηλεκτρονικό ταχυδρομείο έχει πλέον καταλυτικό ρόλο. Ισχυρότερο ίσως κι από αυτό των blogs. Οι πολίτες απέχουν από τους πολιτικούς όσο και από το πληκτρολόγιό τους. Αυτό θα δημιουργεί στο μέλλον ισχυρότερη πολιτική πίεση και από τις δημοσκοπήσεις.


[Για τα περαιτέρω στο blog του ΕνThesis]

Δεν υπάρχουν σχόλια: