24.1.07

Ταυτότητες και Μετανάστευση. Ένα κείμενο του F.Fukuyama στο Prospect


O Francis Fukuyama γράφοντας το cover story του περιοδικού Prospect (Φεβρουάριος 2007) επιλέγει να απαντήσει με το δικό του ξεχωριστό τρόπο στα διλήμματα που δημιουργεί η σχέση ανάμεσα στη μετανάστευση και την ταυτότητα.

Ο ίδιος πιστεύει ότι «οι σύγχρονες φιλελεύθερες κοινωνίες έχουν ανίσχυρες συλλογικές ταυτότητες. Οι μεταμοντέρνες elites, ειδικά στην Ευρώπη, αισθάνονται ότι έχουν διαμορφώσει ταυτότητες που δεν καθορίζονται πλέον από τους παράγοντες της θρησκείας και του έθνους. Αλλά εάν οι κοινωνίες μας δεν μπορούν να πιστοποιήσουν τις θετικές φιλελεύθερες αξίες, μπορούν να προκληθούν να το πράξουν από τους μετανάστες που είναι πολύ πιο σίγουροι για το ποιοι είναι».

Το κείμενο με τίτλο «Identity and migration» -ανεξαρτήτως της συμφωνίας ή της διαφωνίας με το περιεχόμενο του αλλά και γενικότερα με τον συγγραφέα- αποτελεί μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συμβολή στο διάλογο για τις ταυτότητες στις πολυπολιτισμικές κοινωνίες της Δύσης.

1 σχόλιο:

Policritos είπε...

Αυτό που με ενθουσιάζει σε μερικά ιστολόγια, είναι ότι με πληροφορούν για σημαντικά κείμενα που δημοσιεύονται και εγώ δεν το έχω πάρει χαμπάρι, όπως το σημερινό post του Athens Freepaper που μας δίνει το Link για το άρθρο του Φ. Φουκουγιάμα.

Ίσως το "Τέλος της Ιστορίας . . .» τελικά δεν επήλθε ακόμη, ο συγγραφέας του όμως παραμένει ένας μεγάλος διανοητής του καιρού μας και το cover story του Prospect Magazine (τεύχος 131) είναι ένα πάρα πολύ ενδιαφέρον κείμενο.
Ευχαριστούμε για την ενημέρωση το Athens Freepaper και τον Αθηναίο Blogger που το γράφει.