24.3.07

Η δεοντολογία και τα media


Το πρωί της περασμένης Πέμπτης – την ώρα περίπου που ξεκινούσε η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για την οικονομία στο Κοινοβούλιο- λίγα μέτρα παρακάτω σε μια αίθουσα του ξενοδοχείου King George πολιτικοί και δημοσιογράφοι κλήθηκαν να απαντήσουν στο βασικό ερώτημα: «Δεοντολογία: Υποχρέωση ή υποκρισία;» σε μια εκδήλωση που οργάνωσαν από κοινού ο ΣΚΑΪ και το BBC World.

Αν και η συζήτηση στο Κοινοβούλιο έθετε –τουλάχιστον για τους δύο συμμετέχοντες πολιτικούς, τον υπουργό Επικρατείας κ.Θ.Ρουσόπουλο και το βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Μιχ. Χρυσοχοϊδη- ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα παραμονής και συμμετοχής, εν τούτοις ο προβληματισμός που παρήχθη μέσα από τις τοποθετήσεις των συμμετεχόντων στο πάνελ (Τζ. Χίλμαν από το BBC World, Αλέξης Παπαχελάς) και του συντονιστή Μπ. Παπαδημητρίου αλλά και τις παρεμβάσεις πανεπιστημιακών κ.α μπορεί να χαρακτηρισθεί κάλλιστα ως γόνιμος για τη περαιτέρω προώθηση μιας δέσμης εθελοντικών πρωτοβουλιών και δράσεων προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης μιας κουλτούρας δεοντολογίας στα media.

[Μια παρατήρηση σχετικά με το βασικό ερώτημα της εκδήλωσης. Μια πιθανή απάντηση-διέξοδος στο δίλημμα «υποχρέωση ή υποκρισία» θα ήταν η πρόταξη της ευθύνης –σε ατομικό/προσωπικό, εταιρικό και συλλογικό επίπεδο. Η προσδοκία ανάπτυξης μιας νέας κουλτούρας δεοντολογίας συνδέεται άρρηκτα με την ανάδειξη της ευθύνης και των δράσεων που εκείνη προκαλεί και τροδοφοτεί…].

Δεν υπάρχουν σχόλια: