25.3.07

Σχεδιάσματα δημοσιογραφικής έρευνας. Το παράδειγμα της Hitech SNT -η τελευταία στάση της διαδρομής ενός "ομολόγου".


Της ασύμπτωτης διαδρομής ενός «ομολόγου», μύρια έπονται…

Η σχετικά πιο πρόσφατη …στάση εντοπίζεται κάπου στη Νέα Ιωνία. Συγκεκριμένα, στη Μετρών και Κιλκίς γωνία. Εκεί όπου βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας Hitech SNT A.E. από το 2004. Τη χρονιά δηλαδή που αγοράζεται το ακίνητο («4όροφο μεθ΄υπογείου» όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε επίσημα έγγραφα της εταιρείας) έναντι συνολικού τιμήματος 3.850.000 ευρώ, αν και η μεταφορά όλων των τμημάτων και δραστηριοτήτων της εταιρίας στα ιδιόκτητα γραφεία της ολοκληρώθηκε μέσα στο 2005. Σε αυτό το ακίνητο έγινε η έφοδος των μελών του ειδικού κλιμακίου της ΥΠΕΕ και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Η ίδια η εταιρεία πριν καν συμπληρώσει 5 χρόνια στη Σοφοκλέους –μια από τις πρώτες εισαγωγές της αλήστου μνήμης ΝΕ.Χ.Α- βρίσκεται ήδη με το ένα πόδι εκτός, μετά και την ένταξη της μετοχής στο τέλος του περασμένου Φεβρουαρίου σε καθεστώς αναστολής (είχε προηγηθεί η παραμονή της σε καθεστώς επιτήρησης από τις 4/4/2006 ).

Η απόφαση της διοίκησης του Χ.Α να θέσει τη μετοχή της εταιρείας σε καθεστώς προσωρινής αναστολής στηρίχθηκε στη διαπίστωση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ότι η εταιρία δεν είχε προβεί «σε επαρκή και πλήρη ενημέρωση του επενδυτικού κοινού σχετικά με την πιθανότητα συγχώνευσης και εταιρικού μετασχηματισμού της, που θα περιλαμβάνει τη συγχώνευση με απορρόφηση της μη εισηγμένης εταιρίας Leader AEBE Τροφίμων Αντιπροσωπείες Εισαγωγές & Εξαγωγές».

Η εταιρεία Ηitech SNT A.E μέσα στη πενταετία της σύντομης, κατά τα φαινόμενα, χρηματιστηριακής της διαδρομής πρόλαβε να σπάσει όλα τα ρεκόρ των M&A’s, μέσα σε ένα σκηνικό οβιδιακών μεταμορφώσεων που η κάθε μια εξ αυτών βύθιζε ακόμη περισσότερο την εισηγμένη εταιρεία στον ωκεανό των ζημιών…

Η τελευταία συγχώνευση γίνεται το 2005 με την Τηλεδανός Α.Ε.Ε., μια εταιρεία που εμφανίζεται να δραστηριοποιείται στην αγορά των τηλεπικοινωνιακών έργων. Οι προσδοκίες που γεννά η συγχώνευση στο έπακρον αλλά η προδιαγεγραμμένη εξέλιξη της πτωτικής πορείας της εταιρείας δεν έγινε κατορθωτό να αντιστραφεί. Έτσι, η προοπτική μιας ακόμη συγχώνευσης –εκείνη με την εταιρεία Leader- φάνταζε (πριν γίνει η έφοδος του ειδικού κλιμακίου και η αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής) ως η τελευταία ευκαιρία διάσωσης…

Η έφοδος του ειδικού κλιμακίου στο ακίνητο της Μετρών & Κιλκίς και η δημοσιοποίηση των ευρημάτων της έρευνας του δίνει μια καλή αφορμή για να ανοίξει για πολλοστή φορά το ανεξάντλητο κεφάλαιο της έγκυρης και έγκαιρης προστασίας του επενδυτικού κοινού από συμπεριφορές διοικήσεων και μετόχων που βρίσκονται αποδεδειγμένα εκτός του πλαισίου αρχών της Εταιρικής Διακυβέρνησης.

Οι αρμόδιες διοικητικές και εποπτικές αρχές μπορούν κάλλιστα να υποστηρίξουν ότι ελήφθησαν όλα τα αναγκαία και απαιτούμενα μέτρα διασφάλισης των συμφερόντων του επενδυτικού κοινού με την ένταξη της μετοχής της Hitech SNT στο καθεστώς της επιτήρησης ήδη από την άνοιξη του 2006. Ουδείς θα διαφωνήσει με αυτή την απόφαση αλλά η απόφαση αυτή ήταν επαρκής στο να αποτρέψει συμπεριφορές της διοίκησης που έθεταν εκ νέου σε κίνδυνο τα συμφέροντα της ευρείας μετοχικής βάσης και γενικότερα, του επενδυτικού κοινού;

Πιθανότατα, μια απάντηση σε αυτό το ερώτημα θα μπορούσε να εκληφθεί ως δημαγωγική. Δεν αποκλείεται. Αλλά, το ερώτημα παραμένει –ιδίως για μια εισηγμένη –έστω σε καθεστώς επιτήρησης ή αναστολής- όπου δύο από τους μεγαλύτερους μετόχους είναι «ωσεί παρόντες».

Αν ανατρέξουμε στο ετήσιο δελτίο χρήσης 2005 (εν όψει της γενικής συνέλευσης των μετόχων τον Ιούνιο του 2006) και στο σχετικό κεφάλαιο για τους μετόχους θα διαπιστώσουμε ότι δύο από τους μεγαλύτερους μετόχους της εταιρείας –δηλαδή η εταιρεία Εμφασις Συστήματα Πληροφορικής Α.Ε και η εταιρεία Οικονομική ΑΕΓΑ, κάτοχοι ποσοστών 10,89% και 10,49 % αντίστοιχα, δεν μπορούν για αντικειμενικούς λόγους να ασκήσουν με ενεργό τρόπο τα όποια «δικαιώματα» τους ( τα εταιρικά ίχνη της Εμφασις αναζητούνται μετά τη διαγραφή της μετοχής της από το Χ.Α και πιθανότατα να βρίσκεται στο λαβύρινθο της εκκαθάρισης, ενώ η άδεια λειτουργίας της ασφαλιστικής Οικονομική ΑΕΓΑ έχει, με απόφαση των αρμοδίων αρχών, αφαιρεθεί οριστικά και αμετάκλητα).

Οι δύο αυτοί μέτοχοι, με βάση τα στοιχεία του ετήσιου δελτίου 2005, έχουν(είχαν) το 21 % και πλέον του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας όπου το ποσοστό της ευρείας μετοχικής διασποράς, δηλαδή μέτοχοι κάτω από 3 %, ξεπερνά (ξεπερνούσε) το 50 %.

[Στη σχετική λίστα αναφέρεται ως μέτοχος και η Ακρόπολις ΑΧΕΠΕΥ. Το ποσοστό που καταγράφεται για εκείνη είναι μόλις 1,78 %. Στην ίδια λίστα αλλά και σε άλλα σημεία του ετήσιου δελτίου χρήσης 2005 γίνονται αναφορές στην συγκεκριμένη χρηματιστηριακή εταιρεία πάντα ως κατέχουσα το ρόλο του ειδικού διαπραγματευτή της μετοχής].

Αλλά, δεν ήταν μόνο αυτό (αδυναμία δύο από τους μεγαλύτερους μετόχους κ.λπ) που προξενεί ερωτηματικά και διαμορφώνει σενάρια επί σεναρίων … Αν ανατρέξει κανείς (και πάλι) στο ετήσιο δελτίο του 2005 (το τελευταίο διαθέσιμο…) θα διαπιστώσει ότι η διοίκηση της εταιρείας εξαρτά και προσδοκά ούκ ολίγα από τη σχέση της με την ασφαλιστική εταιρεία Οικονομική ΑΕΓΑ. Διαβάζουμε σχετικά στο ετήσιο δελτίο 2005 : «Η Διοίκηση της Εταιρίας στα πλαίσια αναζήτησης στρατηγικού εταίρου βρίσκεται σε συζητήσεις με την Ασφαλιστική Εταιρία«ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ Α.Ε.ΓΑ.» που συμμετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της «HITECH SNT» με ποσοστό 12,24%, για μια ευρύτερη συνεργασία που περιλαμβάνει: (i) Ενίσχυση του ποσοστού συμμετοχής της Ασφαλιστικής στο μετοχικό κεφάλαιο της εισηγμένης, (ii) Συμμετοχή της Ασφαλιστικής στο management της «HITECH SNT», (iii) Εμπορική συνεργασία καθώς η
«HITECH SNT» διαθέτει λογισμικό για τον Ασφαλιστικό χώρο και μπορεί να εκμεταλλευτεί αφενός το πελατολόγιο της Ασφαλιστικής (άνω των 100.000) και αφετέρου το παραγωγικό δίκτυο και τους συνεργάτες (άνω των 500 πανελλαδικά)»
. Αυτά σημειώνονται και δημοσιοποιούνται το καλοκαίρι του 2006, ενώ έχει προηγηθεί η ένταξη της μετοχής σε καθεστώς επιτήρησης και οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουν ότι τα οικονομικά της Οικονομική ΑΕΓΑ δεν είναι και στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Άλλωστε, λίγους μήνες μετά ήρθε και το μαντάτο από το υπουργείο Ανάπτυξης με την οριστική και αμετάκλητη ανάκληση της άδειας λειτουργίας.

Συμπέρασμα(έστω και μετά την έφοδο στην Μετρών & Κιλκίς): Το πολλαπλά βεβαρυμένο παρελθόν της ίδιας της εταιρείας Hitech SNT με τις απανωτές οβιδιακές εταιρικές και επιχειρηματικές μεταμορφώσεις, με το συνεχές «μπές-βγές» μετόχων και διοικήσεων (η έξοδος του ιδρυτικού μετόχου και των συνεργατών του, το «τροχαίο» και ο θάνατος του πρώτου στη σειρά στρατηγικού επενδυτή, το λουκέτο του δεύτερου παρ΄ολίγον στρατηγικού επενδυτή), με τις περιώνυμες συγχωνεύσεις που οδηγούν από το κακό στο χειρότερο, την απαξίωση των συμμετοχών, τις συμβάσεις με φορείς του δημοσίου όπως το ΙΚΑ που «καρκινοβατούν» λόγω κυβερνητικών αλλαγών κ.λπ) μπορεί να φωτίσει ουσιαστικά τις παθογένειες του ελληνικού δημόσιου βίου.

[Για τη συνέχεια: Περαιτέρω τεκμηρίωση της πορείας των σχέσεων ανάμεσα στην χρηματιστηριακή εταιρεία Ακρόπολις και την Hitech SNT. Περισσότερες πληροφορίες για τους ιδιώτες επενδυτές -έτσι αναφέρεται στις ανακοινώσεις της εταιρείας προς το ΧΑ- που εισφέρουν τα 4,2 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο του 2007 για τη κάλυψη του ομολογιακού μη μετατρεψίμου δανείου. Το ίδιος και για τις πρόσφατες και παλαιότερες συχνές παραιτήσεις διευθυνόντων για λόγους υγείας ή φόρτου εργασίας...Επίσης, περισσότερη έρευνα για τις συμβάσεις του 2003 με το ΙΚΑ, τα ίχνη των οποίων "χάνονται" αλλά και για τα φυσικά πρόσωπα που πρωταγωνιστούν στις κατά καιρούς συγχωνεύσεις/μεταμορφώσεις της εταιρείας και διαθέτουν ένα ενδιαφέρον ιστορικό με συμβάσεις με φορείς του δημοσίου].

Δεν υπάρχουν σχόλια: