11.3.07

O Sir Christopher Gent, το δημοψήφισμα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου και η Αθήνα


O Sir Christopher Gent –για πολλά χρόνια το μεγάλο αφεντικό της Vodafone, πρόεδρος σήμερα της φαρμακοβιομηχανίας GlaxoSmithKline- είναι ευτυχής στη χώρα που ζει γιατί κανείς δεν θα τολμήσει να τον χαρακτηρίσει προδότη όταν με δηλώσεις του σε καθημερινό ηλεκτρονικό περιοδικό αποκαλύπτει ότι «φλερτάρει» με την ιδέα ενός δημοψηφίσματος για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 στο Λονδίνο.

Το ότι δεν θα χαρακτηρισθεί προδότης έχει να κάνει με δύο απλά πράγματα: Το πρώτο είναι ότι η ανάληψη της διεξαγωγής των Ο.Α στη βρετανική πρωτεύουσα δεν έχει αναχθεί σε εθνική υπόθεση υψίστης σημασίας και πολύ περισσότερο δεν έχει λάβει ιδεολογικά χαρακτηριστικά συνδεόμενη με την επιτυχία κανενός «εκσυγχρονιστικού» εγχειρήματος. Ακριβώς για αυτό το λόγο παραμένει στο επίπεδο ενός project όπου η σχέση ανάμεσα στις δαπάνες και τα έσοδα είναι ο κινητήριος μοχλός για την αποδοχή ή την απόρριψη… Από αυτή τη σκοπιά προσεγγίζει το ζήτημα ο Sir Christopher –ένας κορυφαίος businessman διεθνούς εμβέλειας που εκφράζει και κύκλους των ηγετικών ελίτ της οικονομίας και της βιομηχανίας.

[Ο προϋπολογισμός των Αγώνων από το αρχικό νούμερο των 2,3 δισεκατομμυρίων λιρών τρέχει πλέον πάνω από τα 10 δισεκατομμύρια λίρες και ουδείς δεν γνωρίζει που είναι το «ταβάνι»].

Πέραν όλων αυτών ο Sir Christopher έχει και το έννομο συμφέρον να υποστηρίξει μια προσωπική επιλογή. Εκείνη της άρνησης να τεθεί επικεφαλής της διοργανώτριας αρχής των Αγώνων, μια θέση που παραμείνει κενή μετά την παραίτηση του Jack Lemley.

Η θέση του κορυφαίου businessman, δίχως άλλο, έχει να κάνει με την αναζήτηση του ουσιαστικού οφέλους για την οικονομία και τη διοργανώτρια πόλη τόσο στο επίπεδο της οικονομικής εμπορικής επιτυχίας όσο και στο επίπεδο της κληρονομιάς των υποδομών (και όχι μόνο) στη διοργανώτρια πόλη.

Μάλιστα, αναρωτιέται αν πρέπει να εξετασθεί και η πρόταση για ένα τόπο μόνιμης διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων και έστω και με ερωτηματικό αναφέρει την Αθήνα: "It's very rare that the Olympics bring any lasting legacy to a city - nor are they commercial successes.Maybe the cost of the Olympics in the modern world is so great they are no longer do-able. Perhaps they should be held permanently in one place - in Athens?"

Δεν υπάρχουν σχόλια: