9.3.07

Baltic-style growth -Τα όρια και οι προοπτικές.


Δεν είναι λίγοι εκείνοι –κυρίως στην «παλαιά» Ευρώπη- που έχουν αρχίσει εδώ και καιρό να αναρωτιούνται σχετικά με τις αντοχές και τη βιωσιμότητα του "μοντέλου ανάπτυξης" της Βαλτικής (Baltic-style growth).

Οι ρυθμοί αύξησης του ΑΕΠ και στις τρεις δημοκρατίες της Βαλτικής φαντάζουν (ακόμη;) μαγευτικοί για τους αντίστοιχους ρυθμούς που παρουσιάζουν οι ώριμες οικονομίες των ιδρυτικών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διατηρούνται σταθερά πάνω από το 10 % - στο 11,5 % η Εσθονία (οι κατασκευαστικές εταιρείες της οποίας ειρήσθω εν παρόδω κάνουν ενίοτε και εισαγωγή εργατών από τη Φιλανδία) και στο 11,6 % η Λετονία.

Η έκθεση της εξειδικευμένης στο rating των επιμέρους εθνικών οικονομιών/τοπικών αγορών εταιρείας Fitch για τον κίνδυνο ανεξέλεγκτων καταστάσεων λόγω της «μη τιθάσευσης» πιθανότατα να ήταν πιο ηχηρό καμπανάκι για τους συντάκτες του περιοδικού The Economist.

Στο τρέχον τεύχος του περιοδικού φιλοξενείται μια ενδιαφέρουσα προσέγγιση για τα όρια και τις προοπτικές του Baltic-style growth αλλά και γενικότερα των οικονομικών επιλογών των ηγεσιών στις χώρες της «νέας» Ευρώπης όπου οι συντάκτες συσχετίζουν τα φαινόμενα της υπερθέρμανσης με τα βήματα των μεταρρυθμίσεων αλλά και με το εν γένει πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί στις χώρες της περιοχής.

[Συνήθως τα στελέχη της Fitch και οποιουδήποτε άλλου διεθνούς rating agency ανησυχούν και πιθανότατα, ανησυχούν γιατί πληρώνονται να ανησυχούν… Με άλλα λόγια, ανησυχούν λόγω επαγγέλματος.

Πέραν αυτού, όμως, ουδείς μπορεί να προβλέψει την επόμενη ημέρα αυτών των οικονομιών ακόμη και με μεγάλη διακύμανση ως προς το στατιστικό λάθος. Οι αγορές έχουν το αποκλειστικό προνόμιο να μην προειδοποιούν και να εκπλήσσουν –όχι πάντοτε αρνητικά…

Άλλωστε, οι ίδιες οι αγορές διαθέτουν και μηχανισμούς αυτογνωσίας και αυτορύθμισης και γνωρίζουν το «καλό τους» καλύτερα από τους κάθε είδους λογιστές.

Αρκεί να μην μπλέκει για ψήλου πήδημα στις «δουλειές» τους οι πολιτικοί.Αν οι σχέσεις ως προς τη κατανομή των «εξουσιών» είναι παγιωμένες τότε οι αγορές μπορούν να βρουν τα όρια τους και να προχωρήσουν –αν χρειασθεί- σε διόρθωση…]

Δεν υπάρχουν σχόλια: