28.4.07

Για την υπεράσπιση του Geremek


O καθηγητής Bronisław Geremek –μια από τις εμβλητικές φυσιογνωμίες της αντίστασης των πολιτών και θαρραλέος ακτιβιστής των ανθρώπινων δικαιωμάτων και πολιτικών ελευθεριών στα χρόνια του κομμουνιστικού καθεστώτος- αρνήθηκε να συμπράξει στο «κυνήγι μαγισσών» που έχουν εξαπολύσει οι ισουψείς δίδυμοι Kaczyński –ο ένας πρωθυπουργός, ο άλλος πρόεδρος της Δημοκρατίας-με πρόσχημα την … «αποκομμουνιστικοποίηση» και απειλείται με έξωση από το αξίωμα του ευρωβουλευτή

[O Geremek σήμερα εκπροσωπεί στην Ευρωβουλή το μικρό κόμμα Partia Demokratyczna – demokraci.pl. και είναι ενταγμένος στην ομάδα του European Liberal Democrat and Reform Party. O Geremek εισήλθε στην Ευρωβουλή με τη σημαία του κόμματος Freedom Union,που ο κύριος κορμός της στελεχιακής του υποδομής προερχόταν κατευθείαν απο την "Αλληλεγγύη" -στο ίδιο κόμμα μέχρι και το θάνατο του, το καλοκαίρι του 2004, ήταν και ο Jacek Jan Kuroń, ένας απο τους κύριους εκπροσώπους της δημοκρατικής αριστεράς].

Ο Geremek ως συνεπής αγωνιστής της ελευθερίας και της δημοκρατίας από θέση ευθύνης δεν καταδέχθηκε να συμπληρώσει καν το έντυπο της δήλωσης που απαιτεί η φοβική και ακραία λαϊκίστικη κυβέρνηση του κόμματος PiS -σε ελληνική απόδοση «Νόμος και Τάξη». Μια ισχυρή ένδειξη για την φυσιογνωμία αλλά και τις επιλογές και συμπεριφορές του κόμματος των αφων Kaczyński αποτελεί και το γεγονός ότι οι προερχόμενοι από το κόμμα τους ευρωβουλευτές προτίμησαν να συγκατοικήσουν με τους συναδέλφους τους από την Ιταλική Alleanza Nazionale του Fini.

Το θέμα συζητήθηκε ήδη στο Ευρωκοινοβούλιο, ενώ η Γαλλική κυβέρνηση διά του υπουργού Εξωτερικών αλλά και της υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων επί της ουσίας υπερασπίσθηκαν την επιλογή Geremek αλλά και προανήγγειλαν πρωτοβουλία στο ανώτερο δυνατό επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον νόμο της κυβέρνησης Kaczyński.

Σύμφωνα με τον επίσημο ιστότοπο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου: Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Hans-Gert Pöttering προέβη σε ανακοίνωση για το ζήτημα που ανέκυψε με τον ευρωβουλευτή Bronisław Geremek από την Ομάδα της Συμμαχίας Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη, η θητεία του οποίου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μπορεί να κηρυχθεί άκυρη, κατόπιν άρνησης του Πολωνού να υπογράψει δήλωση ότι δεν έχει ποτέ συνεργαστεί με μυστικές υπηρεσίες την εποχή του κομμουνισμού."Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πολωνίας εξετάζει αυτή την περίοδο το νόμο, επί του οποίου βασίζεται η διαδικασία άρσης της εντολής του κ. Geremek. Η απόφαση του Δικαστηρίου αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες", δήλωσε σχετικά ο κ. Pöttering. Ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου είπε επίσης πως η Διάσκεψη των Προέδρων εξέφρασε την "αλληλεγγύη και την κατανόησή της στο συνάδελφο μας Bronisław Geremek". Στον ίδιο ιστότοπο καταχωρείται και άλλο σχετικό άρθρο με τοποθετήσεις εκπροσώπων των πολιτικών ομάδων.

Όσο για την αντίδραση της Γαλλικής κυβέρνησης μας πληροφορεί ένα κείμενο που φιλοξενείται στο in.gr σύμφωνα με το οποίο «Με αφορμή τον Μπ.Γκέρεμεκ. Η Γαλλία καλεί την ΕΕ να πάρει θέση έναντι του πολωνικού νόμου για τον κομμουνισμό».

Για το τέλος, λίγα λόγια και σταράτα: Η αλληλεγγύη προς τον Geremek έχει σήμερα ένα και μόνο νόημα. Την υπεράσπιση της μνήμης πέρα από κάθε λογής παραχαράκτες. Και οι αφοί Kaczyński ως συνεπείς λαϊκιστές πέρα από παραχαράκτες είναι και επικίνδυνοι για τη Δημοκρατία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: