13.5.07

Η πρωτοβουλία Sarkozy για τη Μεσογειακή Ένωση


Ο ευρω-μεσογειακός διάλογος, δηλαδή η οργανωμένη διαδικασία σταθερής και συστηματικής διαβούλευσης των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής που βρέχονται από την Μεσόγειο Θάλασσα, είναι ήδη μια παλιά υπόθεση. Η σχετική «διαδικασία της Βαρκελώνης» κλείνει πάνω από μια 10ετία ζωής. Παρ΄όλα αυτά, ο διάλογος –αν και έχει επιτύχει σημαντικά βήματα προόδου, εν τούτοις παραμένει για την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση μια καθαρά «περιφερειακή» διαδικασία ήσσονος σημασίας…

Η πρωτοβουλία Sarkozy έρχεται όχι μόνο να αναβαθμίσει και να εμπλουτίσει αυτόν τον διάλογο αλλά να τοποθετήσει την περιοχή στη καρδιά μιας νέας προβληματικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επιδιώκει να αναδείξει τις προκλήσεις της επόμενης μέρας των εορτασμών για τα 50χρόνια από την Συνθήκη της Ρώμης. Η ιδέα που κρύβεται πίσω από την πρωτοβουλία Sarkozy για την συγκρότηση μιας Μεσογειακής Ένωσης είναι σχετικά απλή αλλά εξόχως προκλητική για τη … συνέχεια.

Η ιδέα για τη συγκρότηση της Μεσογειακής Ένωσης έτσι όπως φαίνεται ότι θα εκφρασθεί δεν απέχει και πολύ από τη δομή και τη συγκρότηση των πρόδρομων σχημάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης –κάτι ανάμεσα στην ΕΚΑΧ και την Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα… Σε κάθε περίπτωση, πάντως, όποια κι αν είναι η εξέλιξη της πρωτοβουλίας εκείνο που έχει καταστεί σαφές είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αρχίζει να επικεντρώνει το βλέμμα της και γιατί όχι και τα συμφέροντα της προς Νότο και ειδικότερα προς τα ανατολικά του Νότου της.

Οι λόγοι είναι προφανείς: Το ζήτημα της Τουρκικής υποψηφιότητας προς ένταξη, ο διάλογος με τον Ισλαμικό κόσμο όπου στην περιοχή αυτή είναι διχασμένος ανάμεσα στους φονταμενταλιστές και τους κοσμικούς, η σύγκρουση των Ισραηλινών με τους Παλαιστινίους, η αντιμετώπιση των φαινόμενων της τρομοκρατίας αλλά και της μετανάστευσης, η αξιοποίηση των ενεργειακών πηγών στην Βόρεια Αφρική κ.α

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως η πρώτη –αρνητική- αντίδραση προήλθε από την Τουρκία και μάλιστα από στενό συνεργάτη του Erdogan. Ο τελευταίος δεν δίστασε ούτε λίγο ούτε πολύ να χαρακτηρίσει την πρωτοβουλία Sarkozy ως τέχνασμα για την παράκαμψη του αγκαθιού της υποψηφιότητας της χώρας του για την ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Την ίδια ώρα που χαιρετίζεται ως πρωτοβουλία απο τους Ισραηλινούς ηγέτες.Η μετατόπιση του ενδιαφέροντος προς Νότο και κυρίως προς τα Ανατολικά του Νότου έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα συμφέροντα της χώρας μας. Αρκεί να το αξιοποιήσουμε πολλαπλώς και με ανοικτούς ορίζοντες πέρα από παραδοσιακές «συμμαχίες» και πολυκαιρισμένους συναισθηματισμούς…

3 σχόλια:

S G είπε...

δεν καταλαβαινω το νοημα μιας Μεσογειακης Ενωσης. Πραγματικη Ενωση δεν θα ειναι ουτε για αστειο (μας χωριζει χασμα με την Βορεια Αφρικη) και δεν βλεπω γιατι να διπλασιασουμε την γραφειοκρατια, τα συνεδρια, τις συνελευσεις, τις επιτροπες της ΕΕ. Αν υπαρχει καποια χαλαρη συνεργασια με την Βορεια Αφρικη ας γινεται μεσω της ΕΕ και ας εχει το σχετικο γραφειο εδρα οχι στις Βρυξελλες αλλα καπου πιο νοτια.

Κ.Τ - FREEBLOGGER είπε...

Ας αφήσουμε προς το παρόν την ...Ένωση κι ας κρατήσουμε στο μυαλό μας τη Μεσόγειο.

Υ.Γ:Νομίζω οτι γνωρίζεις ισπανικά.Ενα παλαιότερο dossier της Vanguardia (Οκτ-Δεκ.2005)για τη Θάλασσα που ενώνει και χωρίζει νομίζω ότι αξίζει να διαβαστεί.

V for Vrazei to aima mou !!! είπε...

παιδια δειτε και αυτο http://underinformation.wordpress.com/2010/11/17/world-geopolitics-and-the-battle-for-the-mediterranean-the-mediterranean-union-emergence-of-a-new-order/