7.6.07

Τα "τεφτέρια" και τα "κάγκελα"...


Τελικά, τα "τεφτέρια" έλαβαν την εκδίκηση τους… Το δικαστήριο έκρινε ότι οι πρυτανικές αρχές - σε αντίθεση με όσα υποστήριξε στην απολογία του ο πρώην πρύτανης του Παντείου κ. Αιμίλιος Μεταξόπουλος- οφείλουν να "ψάχνουν" και τα "τεφτέρια"». Ως εκ τούτου ο αξιότιμος καθηγητής θα φιλοξενηθεί για τα επόμενα χρόνια στις φυλακές.

Η δικαστική απόφαση για την υπόθεση των οικονομικών ατασθαλιών κ.λπ στο Πάντειο την περίοδο 1992-1998 ήταν ένα πραγματικό σοκ για 2 ακριβώς λόγους.

Ο πρώτος γιατί είναι κατ΄ουσία η πρώτη φορά στα ελληνικά χρονικά που μια υπόθεση που αφορά την διαχείριση των οικονομικών πραγμάτων σε ένα από τα κρατικά πανεπιστήμια φθάνει στο ακροατήριο και οι κατηγορούμενοι –ακαδημαϊκοί αλλά και υπηρεσιακοί διοικητικοί παράγοντες- καταδικάζονται σε βαριές ποινές. Είναι η πρώτη φορά που όχι μόνο τραβήχτηκε για τα καλά η κουρτίνα αλλά υπήρξε και τιμωρία!!! Κι αυτό από κάθε άποψη είναι ελπιδοφόρο για τη συνέχεια.

Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με το «σπάσιμο» ενός κυρίαρχου μύθου στα ελληνικά κρατικά πανεπιστήμια σύμφωνα με τον οποίο οι πρυτανικές αρχές απλώς «προεδρεύουν» μην αποδεχόμενες καμιά ευθύνη για το τι συμβαίνει στον τομέα της διαχείρισης των οικονομικών υποθέσεων. Είναι η γνωστή άποψη που πρόβαλλε στην απολογία του τον περασμένο Ιανουάριο ο κ. Μεταξόπουλος σύμφωνα με την οποία οι πρυτανικές αρχές ασχολούνται αυστηρά και μόνο με τις ακαδημαϊκές υποθέσεις και δεν είναι υποχρεωμένες να «ψάχνουν τα τεφτέρια»…

Με άλλα λόγια, η απόφαση του δικαστηρίου που θεωρεί την άσκηση της διοίκησης ως ενιαίας και αδιαίρετης διαδικασίας δηλαδή και δάσκαλοι αλλά και χρηστοί και αποτελεσματικοί διαχειριστές του δημοσίου χρήματος φαίνεται ότι μάλλον θα συνετίσει αρκετούς συναδέλφους των καταδικασθέντων του Παντείου που διατηρούν παρόμοιες απόψεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: