27.6.07

O BSEC κατεβαίνει Μεσόγειο;


Η πρόσφατη σύνοδος των πολιτικών ηγετών των κρατών-μελών που συναπαρτίζουν τον Οργανισμό Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου – ή αν προτιμάτε, τον οργανισμό Black Sea Economic Cooperation (BSEC)- στην Κωνσταντινούπολη απέδειξε ότι ένας θεσμός πολιτικής περιφερειακής συνεργασίας που καταφέρνει να αναδείξει την οικονομική σημασία της περιοχής όπου δραστηριοποιείται και να συνδεθεί με πραγματικά αναπτυξιακά και παραγωγικά ενδιαφέροντα οικονομικών συμφερόντων μπορεί να κοιτάζει με περισσότερη αισιοδοξία και αποθέματα δυναμικής το μέλλον σε ένα κόσμο που συνεχίζει να αναζητά ευέλικτες και αποτελεσματικές μορφές πολυμερούς διεθνούς συνεργασίας που έχουν θέσει στο «χρονοντούλαπο της ιστορίας» τις ιδεολογικές αντιλήψεις που βασίζεται στο δίπολο «ισχύς – σύγκρουση» .

Σε αυτή την κατεύθυνση παρουσιάζει ενδιαφέρον η λογική που παραθέτει σε πρόσφατη συνέντευξη του για το θέμα της μετεξέλιξης του BSEC ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Abdullah Gul .

H διεύρυνση που προτείνει –έστω και έμμεσα- ο Gul είναι μια καλή ευκαιρία για να αξιοποιηθεί και από την ελληνική πλευρά εν όψει του πλέγματος ιδεών που έχει αναπτύξει ο πρόεδρος Sarkozy για την Μεσόγειο. - Η δέσμη των ιδεών του προέδρου Sarkozy για τη συγκρότηση της «Μεσογειακής Ένωσης» μπορούν και πρέπει να βρουν τη συνέχεια τους -με τη περαιτέρω αξιολόγηση και επεξεργασία- μέσα από την δημιουργική προσαρμογή στο Μεσογειακό χώρο του επιτυχημένου μοντέλου περιφερειακής συνεργασίας που αναπτύχθηκε στην ευρύτερη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας (BSEC).

- Η περιφερειακή συνεργασία -με δεδομένο το παράδειγμα του BSEC- για να είναι επιτυχής απαιτεί την εκ των προτέρων συστηματική διερεύνηση των πεδίων όπου μπορούν να αναπτυχθούν τα κατ΄εξοχήν κοινά ενδιαφέροντα των κρατών που θα αποδεχθούν εθελοντικά τη συμμετοχή τους και τα οποία θα αποτελέσουν στο διάβα του χρόνου τη βάση για τη συγκρότηση πολλαπλών κοινοτήτων συμφερόντων με ευθεία αναφορά και απόλυτη εξάρτηση από την αγορά και τις παραγωγικές και δημιουργικές της δυνάμεις.

- Η συγκρότηση ενός οργανισμού περιφερειακής συνεργασίας με άξονα την Μεσόγειο δεν μπορεί και δεν πρέπει να λειτουργεί σε αντιπαράθεση με τις επιμέρους ιδιαίτερες επιδιώξεις και προσδοκίες κρατών της περιοχής για ένταξη/ενσωμάτωση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε κάθε περίπτωση, μιας τέτοιας μορφής οργανισμός περιφερειακής συνεργασίας οφείλει να αξιοποιήσει προς όφελος τόσο των Ευρωπαίων πολιτών όσο και των πολιτών των κρατών που θα αποδεχθούν εθελοντικά τη συμμετοχή τους σε αυτό τις όποιες πολιτικές, κοινωνικές, οικονομικές και πολιτισμικές ιδιαιτερότητες της περιοχής και να αποτελέσει έναν έγκυρο και αξιόπιστο συνομιλητή σε διεθνές επίπεδο που αναλαμβάνει πρωτοβουλίες και αναπτύσσει δράσεις.
Τέλος, η συγκρότηση ενός οργανισμού περιφερειακής συνεργασίας με άξονα την Μεσόγειο και με δεδομένα τα προαναφερόμενα χαρακτηριστικά θα έρθει να λειτουργήσει υπέρ της ταχύτερης και αποτελεσματικότερης ενσωμάτωσης των κρατών της περιοχής στο πλαίσιο των αρχών και των αξιών που πρεσβεύει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Με άλλα λόγια, η επιτυχία ενός τέτοιου οργανισμού διευκολύνει την υπόθεση της ευρωπαϊκής προοπτικής και της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης στην περιοχή της Μεσογείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: