13.7.07

Ομοιότητες και διαφορές με το "αμαρτωλό" ΄99


Το πελώριο κύμα των θερινών επιχειρηματικών deals που ξετυλίγεται καθημερινά μπροστά στα έκπληκτα μάτια των οικονομικών και χρηματιστηριακών αναλυτών αποτελεί μια πρώτη και ουσιαστική συνέπεια της ολοένα και μεγαλύτερης διεθνοποίησης της ελληνικής αγοράς αλλά και της απεμπλοκής του ελληνικού δημοσίου από άμεσες ή έμμεσες συμμετοχές σε εισηγμένες πρώην ΔΕΚΟ. Ένα κύμα που διαμορφώνει είναι μια νέα πραγματικότητα που δεν σηκώνει αμφισβήτηση και η οποία συνοδεύεται από διαφορετικά ποιοτικά στοιχεία σε σχέση με το παρελθόν.

Η κυρίαρχη θέση των ξένων θεσμικών επενδυτών πάσης φύσεως στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά , η επέλαση ιδιωτικών επενδυτικών σχημάτων και φορέων με πρωταγωνιστές κεφάλαια από την ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου και του Αραβικού Κόλπου, το ηχηρό παρών πληθυντικού αριθμού εκπροσώπων της ποντοπόρου ναυτιλίας, η επιτυχής άντληση κεφαλαίων από το εξωτερικό για διαθέσεις μετοχών από την πλευρά του δημόσιου χαρτοφυλακίου ή για νέες εισαγωγές εταιρειών κ.α αποτελούν βασικά συστατικά της νέας εικόνας και του νέου προσώπου της ελληνικής οικονομίας και αγοράς.

Ως προς τα οικονομικά δεδομένα και τα ποιοτικά στοιχεία τίποτα δεν θυμίζει το «αμαρτωλό» καλοκαίρι του 1999 αρκεί «εκείνο το καλοκαίρι» να έχει εντυπωθεί για τα καλά στα μυαλά της εγχώριας πολιτικής, επιχειρηματικής και χρηματιστηριακής κοινότητας. Και το ζήτημα σήμερα δεν είναι τα δεδομένα αλλά οι … συμπεριφορές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: