6.9.07

"Θητεία" κοινωνικής ευθύνης


«A good idea to give the young a sense of community and belonging». Μια από τις αντιδράσεις των πολιτών -που φιλοξενούνται στην ενότητα Forums του Webcameron (http://www.webcameron.org.uk/) – σχετικά με την πρόταση που διατύπωσε ο ηγέτης των Συντηρητικών της Βρετανίας David Cameron για τη θέσπιση της δυνατότητας «εθνικής υπηρεσίας» για όλους τους 16χρονους συμπατριώτες του.

Η «εθνική υπηρεσία» του Cameron απέχει παρασάγγας από ανάλογες προτάσεις για την στρατιωτική θητεία καθώς το κυρίαρχο στοιχείο της είναι η εθελοντική προσφορά και το κοινωνικό έργο, είτε στο πλαίσιο της «κοινότητας», είτε στο πλαίσιο των αποστολών και των προγραμμάτων ανθρωπιστικής βοήθειας στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Με άλλα λόγια, ο Cameron -συνεπής ως προς τις διακηρύξεις του για την «Επανάσταση της Ευθύνης»- εισάγει στο δημόσιο διάλογο την έννοια της «Θητείας της κοινωνικής ευθύνης», απευθυνόμενος στους νέους και στις οικογένειες τους.

Η ιδέα του Cameron μπορεί να «ρίχνεται» επί βρετανικού εδάφους αλλά τίποτα δεν την εμποδίζει να καρποφορήσει στα μέρη μας. Ιδίως, σήμερα που η χώρα συνεχίζει να μετρά τις πληγές της από μια εθνικών διαστάσεων καταστροφή που έχει συνεγείρει τις ψυχές και τις καρδιές των νέων ανθρώπων, οι οποίοι από το περίσσευμα της ανθρωπιάς και της αλληλεγγύης προσέφεραν εθελοντικά τον καλύτερο τους εαυτό.

Υ.Γ: Από μια πρόσφατη ομιλία του Cameron συγκράτησα την παρακάτω φράση και την παραθέτω αυτούσια: “Not just sitting back and saying that the government must act, but all of us saying: this is my country, my society, my responsibility - and I must play my part”. Ταιριάζει και στα καθ΄υμάς…

2 σχόλια:

Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος είπε...

Αγαπητέ freeblogger, αν καταλαβαίνω καλά o Cameron λέει το αυτονόητο: το κράτος δεν είναι κάτι απρόσωπο, αλλά αποτελείται από άτομα, τα οποία είμαστε είτε εμείς οι ίδιοι, είτε οι φίλοι μας, είτε οι συγγενείς. Επίσης, ακόμη και αν δεν βρίσκονται κάποιοι από αυτούς σε αυτό που λέμε κρατικό μηχανισμό, δεν μπορούμε να περιμένουμε από τον κρατικό μηχανισμό να κάνει τα πάντα. Με λίγα λόγια απαιτείται η ενεργοποίηση της κοινωνίας των πολιτών. Φυσικά αυτό δεν μπορεί να εξαντληθεί σε πορείες και posts.

Κ.Τ - FREEBLOGGER είπε...

Κωνσταντίνε, το μόνο που θα προσέθετα είναι ότι ο Cameron, πέραν όλων των άλλων, εισάγει με την ιδέα του για την "Εθνική Υπηρεσία" μια πρακτική εφαρμογή της Κοινωνικής Ευθύνης. Τονίζοντας με επιμονή το σκέλος της εθελοντικής-κοινωνικής προσφοράς. Ορισμένοι συνδικαλιστές των ΜΚΟ -στη χώρα μας έχει καταστεί και επαγγελματική δραστηριότητα- θα μπορούσαν να ισχυρισθούν ότι πρόκειται για μια προσπάθεια "κρατικοποίησης" του εθελοντισμού και "ποδηγέτησης" της νεανικής πρωτοβουλίας. Ας το πούν... Εκείνο που ενδιαφέρει είναι ότι το θέμα της "κοινωνικής θητείας" ενεγράφη στην ατζέντα με πολιτικούς όρους που δεν επιδέχονται αμφισβήτηση. Οι πολιτικοί ηγέτες οφείλουν να ξαναδώσουν στην πολιτική την χαμένη της αξιοπιστία μέσα απο εφαρμόσιμες λύσεις που στηρίζονται σε μεγάλες ιδέες ευρείας αποδοχής.