29.9.07

Ο αέρας του νικητή.


Στην ομιλία του στη Βουλή για τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας του Κυβέρνησης ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής έδωσε, μεταξύ άλλων, και το στίγμα των προθέσεων του για τον εκλογικό νόμο.

"Στο αμέσως επόμενο διάστημα προχωρούμε και στην τροποποίηση του εκλογικού νόμου. Με βάση τις αρχές μας και με σεβασμό στους θεσμούς, αποφύγαμε οποιονδήποτε αιφνιδιασμό. Ο ισχύων εκλογικός νόμος δοκιμάστηκε στην πράξη. Σήμερα είναι πλέον σαφές πως χρειάζεται ένας εκλογικός νόμος που ενισχύει την κυβερνητική σταθερότητα, αλλά και που δεν θίγει την αναλογικότητα."

Τα δύο βασικά στοιχεία της επιλογής του πρωθυπουργού για το νέο εκλογικό νόμο είναι η υπεράσπιση-ενίσχυση της ανετότερης δυνατότητας του πρώτου κόμματος να αποκτά ισχυρότερη πλειοψηφία στη Βουλή ( δηλαδή, μεγαλύτερο bonus από το ισχύον των 40 εδρών) αλλά και η υπεράσπιση της αναλογικής εκπροσώπησης των μικρότερων κομμάτων (δηλαδή, μεγαλύτερη ασφάλεια στα κόμματα της Αριστεράς για τη μη υφαρπαγή των ψήφων της).

Το ερώτημα είναι αν η αξιωματική αντιπολίτευση με τη σημερινή ή τη νέα ηγεσία της –και πολύ περισσότερο, η αξιωματική αντιπολίτευση με όποια μορφή την βρει ο Νοέμβριος- θα συναινέσει στη ψήφιση ενός νέου εκλογικού νόμου. Η συγκυρία δεν επιτρέπει προβλέψεις. Το σίγουρο είναι ότι η αξιωματική αντιπολίτευση σε περίπτωση που αντιδράσει σε μια τέτοια προοπτική θα έχει στείλει ένα ηχηρό μήνυμα προς τα στελέχη, τα μέλη, τους φίλους και τους ψηφοφόρους της ότι εξακολουθεί να μην πιστεύει σοβαρά στο ενδεχόμενο νίκης…

[Μια βόλτα από το Παρατηρητήριο της Public Issue και το blog του Γιάννη Μαυρή –δικαιωμένου για μια ακόμη φορά από τα αποτελέσματα- αξίζει το κόπο… Τουλάχιστον για να φρεσκάρουμε τη μνήμη μας].

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η αλλαγή του εκλογικού νόμου είναι επιβεβλημένη. Η αναλογικότητα σημαίνει παραπάνω δημοκρατία. Αυτή τη στιγμή ο Καραμανλής έχει τον αέρα του αρχηγού αλλά πρέπει να αρχίσει να κάνει σιγά σιγά εκκαθάριση στα διάφορα λαμόγια που βρίσκονται στη ΝΔ. Ο κόσμος βλέπει και ξέρει τι γίνεται. Ξέρει ποιοι θα αρχίσουν να παίρνουν θέσεις με παχυλούς μισθούς. Πάνω απ' όλα αξιοκρατεία και επιλογές νέων ανοιχτόμυαλων ανθρώπων.

Κ.Τ - FREEBLOGGER είπε...

Ελπίζω και εύχομαι αλλά και στο μέτρο των δυνάμεων μου αγωνίζομαι για να "επιστρέψει" η (πραγματική) Πολιτική στη δημόσια ζωή.