18.9.07

Τόλμησε ο πρωθυπουργός;


Τόλμησε ο κ. Κώστας Καραμανλής;

Οι επιλογές προσώπων στη σύνθεση της νέας κυβέρνησης ήδη παρέχουν κάποιες πρώτες μεν αλλά ισχυρές δε ενδείξεις για μια απάντηση που δεν είναι ούτε εύκολη, ούτε οριστική. Άλλωστε, η δικαίωση ή η διάψευση των επιλογών γίνεται στο τέλος, με το λογαριασμό…

Στο κρίσιμο τομέα της ανανέωσης προσώπων φαίνεται ότι ο πρωθυπουργός τόλμησε. Η ανάθεση για παράδειγμα των δύσκολων χαρτοφυλακίων της Παιδείας στον κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη, της Ανάπτυξης στον κ. Χρήστο Φώλια και των Μεταφορών στον κ. Κωστή Χατζηδάκη είναι αποδείξεις τόλμης και ταυτόχρονα, σωστές επιλογές άξιων προσώπων. Επιπλέον, θετικό σημάδι για ανανέωση αποτελεί και η εμπιστοσύνη που επέδειξε ο πρωθυπουργός σε νέους σε ηλικία πολιτικούς κυρίως από τη περιφέρεια σε θέσεις υφυπουργών (όπως για παράδειγμα ο Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο Νίκος Λέγκας, ο Χρήστος Ζώης).

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων όπου επιλέχθηκε ανανέωση της θητείας υπουργών το κριτήριο της αξιολόγησης και της αποτίμησης του έργου αλλά και της συμπεριφοράς τους νομίζω ότι ήταν ισχυρό και μάλιστα, σε θετική κατεύθυνση. Στη βάση αυτών των δεδομένων κατά γενική ομολογία δεν έχουμε την υπερίσχυση στο νέο κυβερνητικό σχήμα μη αξιοκρατικών επιλογών.

Φυσικό όμως είναι να υπάρχουν και ενστάσεις. Και υπάρχουν. Επιλογές τύπου Στυλιανίδη θα έπρεπε να υπάρξουν και σε ορισμένους άλλους τομείς του κυβερνητικού έργου –κόντρα σε εσωκομματικές ισορροπίες και δεσμεύσεις. Και αυτοί οι τομείς αναδείχθηκαν και με το παραπάνω κατά τη διάρκεια της σύντομης προεκλογικής περιόδου – π.χ Περιβάλλον, Οικιστική Πολιτική-Χωροταξία, Πολιτική Προστασία και Ασφάλεια, Πολιτισμός. Σε αυτό το σημείο ο πρωθυπουργός θα θέλαμε να είναι πολύ πιο τολμηρός όσο τολμηρός μπορεί να γίνει ένας Καραμανλής.

Πέραν αυτών, είναι σίγουρο ότι ορισμένοι υπουργοί διασώθηκαν έστω και μετοικούντες παρότι η μέχρι τώρα πολιτεία τους (έργο, συμπεριφορά, στάση ζωής κ.λπ) μάλλον για άλλα τους προετοίμαζε και οι πολίτες με τη ψήφο τους δικαίωσαν αυτή τη … προετοιμασία. ‘Ισως, να έλαβαν και εκείνοι μια δεύτερη ευκαιρία…

1 σχόλιο:

Παπουτσάκης είπε...

Ας ελπίσουμε ότι θα αποφευχθούν τα λάθη του παρελθόντος. Ο Καραμανλής έχει αυτή τη στιγμή τη γνώση των αδυναμιών της προηγούμενης κυβέρνησής. Ξέρει σε ποιες στιγμές, ποιοι υπουργοί αποδείχτηκαν κατώτεροι των περιστάσεων και ποιοι υποστήριζαν την κυβέρνησή του σε δύσκολες ώρες.

Στην πρώτη τριετία παρουσιάστηκαν φαινόμενα μειωμένων ανακλαστικών στη λήψη αποφάσεων. Υποτιμήθηκαν οι συνέπειες αρκετών κρίσεων με αποτέλεσμα την πρόκληση πολλών παρενεργειών. Η νέα κυβέρνηση δίνει νέα πνοή και φαίνεται ότι έχει την αποφασιστικότητα και την τόλμη για μεταρρυθμίσεις και αλλαγές. Δεν επιτρέπεται απώλεια χρόνου. Οποιαδήποτε μεταρρύθμιση απαιτείται πρέπει να προχωρήσει τώρα και κυρίως αυτές που πρόκειται να είναι επώδυνες. Στην κοινωνία έχει σχηματιστεί μια μεγάλη κοινωνική συμμαχία που επιθυμεί να γίνουν βαθιές τομές στο κράτος.

Η ύπαρξη νέων προσώπων στην κυβέρνηση είναι ενθαρρυντική και εγγυάται ομαλή μεταρρυθμιστική περίοδο, νέα δυναμική και σίγουρα αποτελέσματα. Καλή επιτυχία λοιπόν στους νεοεισερχόμενους και κυρίως στους Κωστή Χατζηδάκη, Ευριπίδη Στυλιανίδη, Ιωάννη Πλακιωτάκη και Άρη Σπηλιωτόπουλο.

Ειδικά η εκλογή του Κωστή Χατζηδάκη και η υπουργοποίησή του χαροποίησε όλους εμάς τους Ρεθεμνιώτες. και ΝΔ και Πασόκ, που ανέμεναν την πανηγυρική εκλογή του στη Β’ Αθήνας, μια και ο Κωστής είναι Ρεθεμνιώτης και μάλιστα Μυλοποταμίτης.