1.10.07

Περί της ψήφου των μεταναστών και "νέας εργατικής τάξης"


Ίσως σας φανεί λεπτομέρεια αλλά και οι λεπτομέρειες στο δημοκρατικό παιχνίδι έχουν τη σημασία τους. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιλώντας στη Βουλή το Σάββατο για το εκλογικό σύστημα υποστήριξε την άποψη ότι θα πρέπει να δοθεί ψήφος και στους μετανάστες που ζουν στη χώρα μας.

Ακριβώς γιατί συμφωνώ -κατ΄αρχήν- με την άποψη να χορηγηθεί –κάτω από σοβαρές προϋποθέσεις- το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι σε όσους μετανάστες είναι αποφασισμένοι να ριζώσουν στη χώρα μας, το βασικό επιχείρημα του κ. Γ. Α. Παπανδρέου για την υποστήριξη της θέσης του αλλά και η αντίληψη που ξεπρόβαλλε από τα λεγόμενα του με ενόχλησε και με θύμωσε.

Είπε ο κ. Παπανδρέου: "Και για να είμαστε συνεπείς στις δημοκρατικές αρχές, ψήφος και στους μετανάστες που ζουν στη χώρα μας, διότι αυτή είναι μια νέα εργατική τάξη που πρέπει να ενταχθεί δημοκρατικά στην ελληνική κοινωνία".

Προσοχή στο επιχείρημα: Ψήφος στους μετανάστες γιατί οι τελευταίοι αποτελούν "μια νέα εργατική τάξη". Κι από εδώ και πέρα, αρχίζουν οι απορίες και τα χιλιάδες ερωτηματικά για τις νέες ιδέες του κ. Παπανδρέου. Για παράδειγμα, οι μη εξαθλιωμένοι προλετάριοι εκ των μεταναστών θα δικαιούνται ψήφου; Και αν, ναι τότε ποια θα πρέπει να είναι τα κριτήρια ένταξης των "μεν" και αποκλεισμού των "δε";

Πέραν όμως από τις απορίες και τα ευφάνταστα ερωτηματικά η υπόθεση αρχίζει και σοβαρεύει καθώς οι νέες ιδέες της αξιωματικής αντιπολίτευσης μας γυρίζουν ολοταχώς πίσω στα ένδοξα χρόνια της 3ης Διεθνούς… Με αυτήν την αντίληψη οι μετανάστες συλλήβδην χαρακτηρίζονται –όπως συνέβη στο παρελθόν, τη περίοδο του Μεσοπολέμου για τις υπαρκτές και ανύπαρκτες εθνικές μειονότητες- ως προλεταριάτο... Με τούτα και με κείνα, θα αγαλλίασε και η ψυχούλα του "μεγάλου αρχηγού" στους ουρανούς των παγωμένων στεπών!!!

Οι μετανάστες, ανεξαρτήτως της οικονομικής τους θέσης, θα πρέπει να αποκτήσουν το δικαίωμα της ψήφου ως πολίτες μιας ευρωπαϊκής χώρας και όχι γιατί ανήκουν στη νέα –κατά Παπανδρέου- εργατική τάξη. Άλλωστε, οι ατομικές ελευθερίες, τα πολιτικά και δημοκρατικά δικαιώματα στις Δημοκρατίες της Δύσης δεν έχουν σχέση με τη ...τσέπη του κάθε πολίτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: