6.10.07

Ο Μύθος ενός T-shirt



Το περασμένο καλοκαίρι ήμουν αυτόπτης μάρτυς της έκρηξης της φίλης μου της Μ. (40 και κάτι, αρχιτεκτόνισα και μέλος της σπουδάζουσας του "Ρήγα" στα πρώτα της νιάτα) όταν μετά απο πολλά συνειδητοποίησε ότι το σκουρόχρωμο T-shirt που φόρεσε ο κανακάρης της (18άρης αυθεντικός εκπρόσωπος της γενιάς του iPod) απεικόνιζε ούτε λίγο ούτε πολύ τον Julius (το εξόχως ευρηματικό πιθήκι της παρέας του καλιφορνέζου Paul Frank) σε ρόλο …Che.

Δεν μπόρεσα να καταλάβω με ακρίβεια τι ήταν εκείνο που τελικά ενόχλησε την έτσι κι αλλιώς (;) υπέρμαχο των ιδεών της μετα-νεωτερικότητας φίλη μου. Πιθανότατα, η απάθεια με την οποία προσπέρασε την έκρηξη της μητρός του ο νεαρός – δεν έβγαλε καν τα ακουστικά από τα αυτιά του και περιορίστηκε –αρκετή ώρα μετά το επεισόδιο- να δηλώσει ενώπιον όλων ότι εκείνο που του την έσπασε με το συγκεκριμένο T-shirt ήταν η τσιμπημένη τιμή του. Άλλωστε, όπως απεδείχθη εκ των υστέρων ο νεαρός γνώριζε πολύ περισσότερο την ιστορία του Julius από εκείνη του Che...

[ Μετά από όλα όσα συνέβησαν εκείνο το απομεσήμερο του περασμένου Ιουλίου η M. –προφανώς ως ένδειξη τιμής στα χρόνια της νεότητας της- βάλθηκε για τα καλά να αφηγηθεί στους νεώτερους της παρέας το τι ήταν ο Che πριν καταλήξει να γίνει T-shirt. Δεν γλύτωσαν ούτε οι στίχοι από το γνωστό τραγούδι του Μάνου Λοϊζου – "μια φωτογραφία σου ήρθε και σε μένα…"].

Θυμήθηκα το συμβάν με πρωταγωνίστρια την Μ. όταν έπεσε στα χέρια μου μια αιρετική –με την έννοια της αποδόμησης του μύθου- βιογραφία του Che Guevara που υπογράφεται από τον Jacobo Machover και φέρει τον τίτλο The Hidden Face of Che.

[Ο Jacobo Machover γεννήθηκε το 1954 στην Αβάνα και σήμερα ζει και εργάζεται στο Παρίσι].

Σε λίγες μέρες (9 Οκτωβρίου) συμπληρώνονται κιόλας 40 χρόνια από το τέλος του γήινου Che και την αρχή της καθιέρωσης ενός συμβόλου. Το τι απομένει από τον "χαρισματικό επαναστάτη" αλλά και από τον μύθο του δεν είναι και πολύ δύσκολο να το διαπιστώσει κανείς. Ευκαιρίες και ερεθίσματα ένθεν και εκείθεν πολλά και πολλαπλά…

[Λίγα κείμενα και σχετικές φωτογραφίες στην λονδρέζικη online καθημερινή ηλεκτρονική έκδοση The First Post με αφορμή την επέτειο των 40 χρόνων αποτελούν μια καλή ευκαιρία για να ξανασυζητηθεί το ζήτημα των σχέσεων ανάμεσα στην ιδεολογία και τη βία… Ένα ζήτημα που είχε θέσει ο Alvaro Vargas Llosa με το Τhe Killing Machine που δημοσιεύτηκε το 2005 στο αμερικανικό περιοδικό The New Republic ].

Δεν υπάρχουν σχόλια: