16.11.07

Ο Sarkozy για την πολιτική και τις ταυτότητες στην Ευρώπη.


Από τη πρόσφατη ομιλία του Γάλλου προέδρου Nicolas Sarkozy στο Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο συγκρατώ (προς το παρόν) τη προσέγγιση του σε δύο ζητήματα: Το πρώτο εξ αυτών συνδέεται με την ”επιστροφή της πολιτικής” στις διαδικασίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το ρόλο των θεσμικών οργάνων της και το δεύτερο με τις ταυτότητες (υφιστάμενες εθνικές ταυτότητες, νέα κοινή ευρωπαϊκή ταυτότητα).

1.Η “επιστροφή της πολιτικής” σύμφωνα με τον Sarkozy δεν είναι τίποτα περισσότερο από την επαναπολιτικοποίηση των διαδικασιών που έχουν καθορισθεί στο πλαίσιο της συγκρότησης και της λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης με βασικό οδηγό τη διαρκή και συστηματική διαπραγμάτευση. Για τον Γάλλο πρόεδρο, η διαπραγμάτευση είναι το αναγκαίο και απαραίτητο εργαλείο των μελών της Ένωσης για την υπέρβαση των επιμέρους συμφερόντων και την επίτευξη του στόχου μιας νέου τύπου πολιτικής ενότητας με προοπτική και μέλλον. Σε αυτό το πλαίσιο ο Sarkozy πιστεύει ότι δεν υπάρχουν ταμπού ως προς τις ακολουθητέες εφαρμόσιμες δημόσιες πολιτικές αλλά και παγιωμένα status ανεξαρτησίας… Το καμπανάκι είναι σαφές ότι κτυπά προς τη πλευρά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο Γάλλος ηγέτης αφήνει εκτός πεδίου και τις γραφειοκρατίες των Βρυξελλών.

“Η Ευρώπη επέλεξε τη δημοκρατία, και σε μία δημοκρατία πρέπει όλα να διαπραγματεύονται: η πολιτική προϋπολογισμού, η εμπορική πολιτική, η νομισματική πολιτική, η βιομηχανική πολιτική, η δημοσιονομική πολιτική, όλες οι πολιτικές όποιες και αν είναι, διαφορετικά δεν αξίζει να λέμε ότι θέλουμε μια δημοκρατική Ευρώπη.Η Ευρώπη επέλεξε τη δημοκρατία, και σε μία δημοκρατία καμία ανεξαρτησία δε μπορεί να συγχέεται με την απόλυτη ανευθυνότητα. Κανείς δεν μπορεί να επικαλεστεί την υπερίσχυση του status ανεξαρτησίας του προκειμένου να απαλλαγεί από την υποχρέωση να δίνει λογαριασμό, να απολογείται και να ελέγχεται”.


2.Η προσέγγιση του Sarkozy για τις ταυτότητες δεν έχει τόσο να κάνει με την υπεράσπιση των υφισταμένων εθνικών ταυτότητων αλλά με τη διαδικασία υπέρβασης τους στο δρόμο για μια νέα κοινή ευρωπαϊκή ταυτότητα. Ο Γάλλος πρόεδρος θεωρεί ότι το πιο σημαντικό στις μέρες μας είναι η κατάκτηση μιας διαδικασίας υπέρβασης δίχως “παράπλευρες απώλειες” και με πλήρη σεβασμό των επιμέρους εθνικών ιδιαιτεροτήτων και ευαισθησιών.

”Στην Ευρωπαϊκή δημοκρατία πρέπει να μπορούμε να διαπραγματευτούμε για την ευρωπαϊκή ταυτότητα και τις εθνικές ταυτότητες. Πρέπει να μπορούμε να συζητάμε για τον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη χτίζει την ταυτότητά της και την υπερασπίζεται. Πρέπει να μπορούμε να συζητάμε τον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη προστατεύει τις εθνικές ταυτότητες που αποτελούν τον πλούτο της. Δεν πρέπει να φοβόμαστε τις ταυτότητες. Η αγωνία για τη διατήρηση της ταυτότητας δεν συνιστά αρρώστια. Όταν υπάρχει η αίσθηση ότι οι ταυτότητες απειλούνται, οι αντιδράσεις εντείνονται και μπορεί να γίνουν επικίνδυνες, εχθρικές. Οι ευρωπαϊκοί λαοί διανύουν μια εξαιρετικά βαθιά κρίση ταυτότητας. Είναι μία κρίση που βρίσκεται ταυτόχρονα μέσα στα έθνη αλλά και μέσα σε αυτή την ιδέα του πολιτισμού που όλοι οι Ευρωπαίοι έχουν από κοινού και αποτελεί την πραγματική ενότητα της Ευρώπης”.

(σ. Tα αποσπάσματα από την ομιλία του Γάλλου προέδρου στο Ευρωκοινοβούλιο τα δανείστηκα από τα σχεδιάσματα μιας μελέτης για το δημόσιο λόγο του N.Sarkozy που επιμελούνται ο Κώστας Καπόπουλος και η Αλεξάνδρα Σαρμά, συνεργάτες του Forum “AγοράΙδεών”. Η μελέτη βρίσκεται σε εξέλιξη και ένα σημαντικό της μέρος πρόκειται να κυκλοφορήσει εντός του Δεκεμβρίου σε βιβλίο τσέπης εγκαινιάζοντας μια νέα εκδοτική προσπάθεια του Forum).

Δεν υπάρχουν σχόλια: