10.12.07

Ας ξαναδιαβάσουμε τον Barroso και τον McCreevy...


Από την πλευρά ορισμένων κύκλων συνεχίζεται το τροπάρι περί αντίδρασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη τροπολογία της κυβέρνησης για τις εταιρείες που διαθέτουν υποδομές και δίκτυα στρατηγικής σημασίας. Πιθανότατα, δεν έχουν ακόμη ενημερωθεί για τις τελευταίες τοποθετήσεις τόσο του προέδρου José Manuel Barroso και του αρμοδίου Επιτρόπου Charlie McCreevy περί της διαφάνειας. Και η διαφάνεια στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν αποτελεί μια κούφια λέξη, ένα πυροτέχνημα… Συνδέεται απόλυτα με την διαφάνεια των πηγών χρηματοδότησης των Sovereign Wealth Funds (SWFs) αλλά και των επενδυτικών τους σχεδίων. Πηγές και σχέδια που δεν υπακούν στις κλασικές προτεραιότητες των ιδιωτών επενδυτών όπου γης…

Όποιος εξισώνει σήμερα τους στόχους και τις συμπεριφορές των επενδυτικών σχημάτων που στηρίζονται στα λεγόμενα SWFs με εκείνους των κλασσικών επενδυτών (ιδιώτες και θεσμικοί κ.λπ.) τουλάχιστον αγνοεί ή θέλει να αγνοεί τις πραγματικότητες που διαμορφώνονται σήμερα πάνω στο ανοικτό πεδίο της παγκοσμιοποίησης όπου όλα τα «άνθη» είναι παρόντα.

Το ζήτημα, λοιπόν, δεν αφορά κανένα περιορισμό ως προς τη κίνηση των κεφαλαίων ή άλλες ελευθερίες που συνοδεύουν το κλασσικό επιχειρηματικό παιχνίδι αλλά τη προστασία της πολιτικής και οικονομικής δημοκρατίας από την χρήση της οικονομικής ισχύος από φορείς που χρηματοδοτούνται από κρατικά κεφάλαια χωρών που δεν ομνύουν στο όνομα των θεμελιωδών αξιών της δημοκρατίας.

Σε αυτό το πλαίσιο η τροπολογία της κυβέρνησης για το 20 % για τις εταιρείες που έχουν υπό τον έλεγχο τους υποδομές και δίκτυα στρατηγικής σημασίας ( και όχι γενικώς για εταιρείες στρατηγικής σημασίας ) κινείται πάνω στο έδαφος που έχει διαμορφώσει ένας γόνιμος προβληματισμός ηγετικών κύκλων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι συνεπής με αυτόν τον προβληματισμό.

Ο αντιπρόεδρος της MIG κ. Ανδρέας Βγενόπουλος στη συνέντευξη τύπου που παρεχώρησε μεταξύ άλλων μιλώντας για τους στόχους της εταιρείας σε σχέση με την ΟΤΕ υποστήριξε ότι «στόχος της Marfin, μέσω της απόκτησης ποσοστού 20% στον ΟΤΕ και της συμμετοχής στο ΔΣ, είναι η ενοποίηση του 20% των αποτελεσμάτων του ΟΤΕ στα κέρδη της MIG». Καθόλα θεμιτή επιδίωξη της MIG να συνδεθεί με τη κερδοφορία της ΟΤΕ και δι΄αυτού του τρόπου (ενοποίηση, συμμετοχή στο Δ.Σ) να κατοχυρώσει τις θέσεις της.

Το ίδιο θεμιτή, όμως, είναι και η επιδίωξη του βασικού μετόχου –Ελληνικό Δημόσιο- να έχει λόγο και μάλιστα, πρωτεύοντα λόγο (έγκριση Διϋπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων) για τα σχέδια ενός μεγαλομετόχου, σημαντικό μέρος των κεφαλαίων του οποίου προέρχεται από πηγές που συνδέονται με κρατικά funds (funds που εντάσσονται στη κατηγορία των SWFs). Υπενθυμίζεται ότι ο ρόλος του Dubai Group – χρηματοοικονομικός οργανισμός διαχείρισης κρατικών διαθεσίμων και άλλων περιουσιακών στοιχείων του Εμιράτου του Κόλπου- αλλά και των εκπροσώπων του είναι κάτι περισσότερος από καταλυτικός στα πράγματα της MIG.

Η εισηγμένη εταιρεία ΟΤΕ δεν είναι απλώς και μόνον ένας όμιλος παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και προϊόντων αλλά και ο κάτοχος και διαχειριστής ενός δημόσιου δικτύου τηλεπικοινωνιακών υποδομών και όπως όλα δείχνουν μετά και τα άσφαιρα πυρά της επιτρόπου Reding θα εξακολουθήσει να έχει τη διπλή ιδιότητα (πάροχος υπηρεσιών- ιδιοκτήτης δικτύου υποδομών) γεγονός που σημαίνει ότι ο νόμιμος εκπρόσωπος του δημόσιου συμφέροντος δεν μπορεί να αφήσει τα πράγματα στην χρηματιστηριακή τύχη και συγκυρία. Και πολύ περισσότερο, στις άγνωστες και όχι και τόσο διαφανείς επιδιώξεις μη κλασσικού τύπου επενδυτών.
Εν τέλει, στην οικονομία και τις αγορές δεν υπάρχουν δογματισμοί κανενός τύπου και χρώματος. Έτσι κι αλλιώς, το φαινόμενο των SWFs δεν είναι ούτε της εποχής του Marx, ούτε της εποχής του Smith –είναι ένα από τα ακανθώδη άνθη της εποχής της παγκοσμιοποίησης και σαν τέτοιο πρέπει να αντιμετωπισθεί.

Υ.Γ: Έψαξα να βρω το site του Dubai Group. Στη σχετική σελίδα που με οδήγησε η αναζήτηση βρήκα την ένδειξη ότι ο δικτυακός τόπος είναι υπό κατασκευή και οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να δοκιμάσουν να κατεβάσουν παρουσίαση της διάρθρωσης του Ομίλου σε μορφή pdf. Η επισήμανση γίνεται γιατί ορισμένοι κύκλοι έχουν στη γλώσσα τη καραμέλα της εταιρικής διακυβέρνησης και επιπλέον, επειδή έδωσα βάση στα επιχειρήματα και τις τοποθετήσεις Barroso και McCreevy περί διαφάνειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: