9.12.07

Η Ευρ.Ενωση, τα SFWs και οι εκ Dudai εκτελεστικοί της MIG


Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν και τους καλούς φίλους. Κι επειδή οι λογαριασμοί είναι λογαριασμοί ας αρχίσουμε απο αυτούς.

Έχουμε και λέμε λοιπόν. Ένα και στο χέρι. Το επενδυτικό σχήμα της Marfin Investment Group(MIG)εντάσσεται -έστω και έμμεσα- στη κατηγορία των Sovereign Wealth Funds (SFW) καθώς η παρουσία αλλά και η δράση της είναι πολλαπλώς εξαρτώμενη απο τα κεφάλαια του Dubai Group; Μάλιστα, για τη πλειοψηφία των αναλυτών της αγοράς το Dubai Group θεωρείται ως ο καταλύτης της όλης επιχειρηματικής - επενδυτικής προσπάθειας και αυτό επιβεβαιώνεται απο την παρουσία του κ. Soud Ba'alawy - εκτελεστικού προέδρου του Dubai Group- στο διοικητικό συμβούλιο της MIG σε θέση αντιπροέδρου.

Το δεύτερο κρατούμενο: Τα SFWs βρίσκονται σήμερα κάτω απο το μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Αν και οι φωνές -ως προς την ένταση και το περιεχόμενο- ποικίλουν προς το παρόν, ένα είναι το σίγουρο: Οι ηγετικοί κύκλοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης τρέμουν μπροστά στην ιδέα της αύξησης της πολιτικής επιρροής των συμφερόντων (εθνικών, κρατικών, θρησκευτικών) που βρίσκονται πίσω απο τα SFWs. Ακόμη και οι πιό φιλελεύθερες φωνές που αρνούνται τη λήψη νομοθετικών μέτρων για την αντιμετώπιση της αύξησης της πολιτικής επιρροής των πραγματικών συμφερόντων των SFWs επισημαίνουν προς πάσα κατεύθυνση την ανάγκη υιοθέτησης διεθνώς αποδεκτών κανόνων διαφάνειας και θετικών πρακτικών στα ζητήματα της επενδυτικής πολιτικής.Η πρόσφατη ομιλία του Επιτρόπου για την Εσωτερική Αγορά κ. Charlie McCreevy στις Βρυξέλλες σε meeting της κοινοβουλευτικής ομάδας του ALDE (Συμμαχία Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη)σε αυτό το εύρος των προβληματισμών κινήθηκε. Εν κατακλείδι, ο κ. ΜcCreevy ότι η δέσμευση των SFWs να ενθαρρύνουν τη διαφάνεια θα αποτρέψει τον προστατευτισμό. Αλλά, την αισιοδοξία του Ιρλανδού επιτρόπου δεν συμμερίζονται συνάδελφοι του και κυρίως οι ηγετικοί κύκλοι ισχυρών κρατών μελών που δεν πιστεύουν ότι οποιαδήποτε Χάρτα Διαφάνειας θα μπορούσε να αντιμετωπίσει με επάρκεια και αποτελεσματικότητα τις στρατηγικές επιδιώξεις των μακροπρόθεσμων συμφερόντων των SFWs που προέρχονται απο χώρες με μη δημοκρατική παράδοση.

Κακά τα ψέματα. Η υπόθεση των SFWs απο χώρες με μη δημοκρατική παράδοση δεν είναι ένα τυπικό ζήτημα της αγοράς. Είναι ζήτημα πολιτικής και οικονομικής ελευθερίας. Όσο πιο γρήγορα το καταλάβουμε, τόσο καλύτερα για εμάς τους φιλελεύθερους δημοκρατικούς πολίτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: