7.12.07

Μάχαιραν έδωκας, μάχαιραν θα λάβεις


Η μετοχή και οι μέτοχοι της ΟΤΕ Α.Ε με τη μετοχή και τους μετόχους της «Οίνων και Οινοπνευμάτων» (τυχαίο παράδειγμα από το παρελθόν!!!) από πρώτης απόψεως δεν έχουν καμία διαφορά. Μέτοχοι και οι μεν, μέτοχοι και οι δε. Μετοχή και της μιας, μετοχή και της άλλης. Κι όμως μεταξύ τους διαφέρουν και η διαφορά βρίσκεται τόσο στη φυσιογνωμία και το ιστορικό της μιας από την άλλη, όσο και στις επιδιώξεις και τις στρατηγικές των μετόχων που επιλέγουν να επενδύσουν στην μια ή στην άλλη.

Με άλλα λόγια, η ΟΤΕ Α.Ε δεν είναι όπως η κάθε «Οίνων και Οινοπνευμάτων»… Απανταχού του κόσμου τούτου!!!

Να υπενθυμίσω το τι συνέβη στην Αμερικανική Γερουσία με το άκουσμα και μόνο της είδησης περί εξαγοράς μεριδίου του NASDAQ από το Borse Dubai και μάλιστα ενός μεριδίου της ελάχιστης μετοχικής μειοψηφίας ως προς τα δικαιώματα ψήφου.

Ορισμένοι μετά και την αναγκαστική επιλογή Αλογοσκούφη να καταθέσει προς ψήφιση στη Βουλή διάταξη άμεσης δράσης για τους μετόχους του 20 % σε εταιρίες εθνικής στρατηγικής σημασίας και ιδίως όταν πρόκειται για εταιρίες που έχουν στην κυριότητά τους ή διαχειρίζονται εθνικά δίκτυα υποδομών (συμπεριλαμβάνεται και η ΟΤΕ στο δίχτυ προστασίας), ανακάλυψαν τα πλήγματα που δέχεται ο θεσμός της εταιρικής διακυβέρνησης. Ένας θεσμός που έχει υποστεί τα πάνδεινα από τους θιασώτες της επενδυτικής πολιτικής του «όλα τα… μαχαιρώνω» για μήνες αλλά και για χρόνια. Αν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν είχε κλείσει αυτιά και μάτια σε όλα αυτά τα φαινόμενα χρηματιστηριακής μόχλευσης, τώρα δεν θα υπήρχε καν σαν θέμα συζήτησης οι οποίες επείγουσες νομοθετικές πρωτοβουλίες. Οι ευθύνες είναι υπαρκτές και επιτέλους ας καταλογισθούν, έστω και εκ των υστέρων!!!

Επανερχόμενοι πάντως στο ζήτημα της εταιρικής διακυβέρνησης εκείνο που χρειάζεται να επισημανθεί είναι ένα και μόνο πράγμα: Η εταιρική διακυβέρνηση εκτίθεται σε κίνδυνο από τους ίδιους τους stakeholders και κυρίως τις συμπεριφορές και τις νοοτροπίες τους. ‘Όποιος τυχόν δεν καλύπτεται από αυτό, ας αναμείνει περισσότερα στοιχεία σε επόμενο post.

Οι παλαιές γραφές έλεγαν ότι «μάχαιραν έδωκας, μάχαιραν θα λάβεις». Δεν ξέρω πόσο ισχύει και αν πρέπει να ισχύει στις μέρες μας αλλά ένα είναι σίγουρο: Η δράση πασπαλισμένη με άφθονη παραφιλολογία περί αγωνίας για την επίτευξη προσωπικού στοιχήματος και με συμπεριφορά που συνάδει μόνο σε κινήσεις επιθετικής εξαγοράς φέρνει μοιραία την αντίδραση. Και η αντίδραση έχει πολλές μορφές. Ο Γιώργος Αλογοσκούφης επέλεξε μια από τις λιγότερες επώδυνες για όλους.

Ειπαμε και θα το ξαναπούμε –δεν κουραζόμαστε- η ΟΤΕ Α.Ε δεν είναι η πάλαι ποτέ «Οίνων και Οινοπνευμάτων»!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: