3.4.05

Σχετικά με την Διπλωματία του ...ράσου!!!

Επιτυχής καθ΄όλα ο κεντρικός τίτλος της εφημερίδας Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία - Διπλωματία του ράσου - που αναφέρεται στον <ανορθόδοξο πόλεμο ορθοδόξων εκκλησιών με επίκεντρο το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων>. ΄Με αφορμή -περισσότερο τον κεντρικό τίτλο, παρά το κείμενο του ρεπορτάζ για τον Ειρηναίο, την αδελφή του Μαρίτσα και την σεβαστή τους ακολουθία - ένα σχόλιο και μία παραπομπή.

Διπλωματία και ... ράσο: Δύο έννοιες απόμακρες στις μέρες μας. Η εξέλιξη της υπόθεσης του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο δεν αφήνει άλλο περιθώριο εθελοτυφλίας σε όλους όσοι εξακολουθούν να πιστεύουν στον <εθνικό> ρόλο και αποστολή των εκκλησιαστικών μηχανισμών - ανεξαρτήτως των Προσώπων... Κακά τα ψέμματα, το ... ράσο αδυνατεί να κατανοήσει τα πολυσύνθετα δεδομένα του σημερινού κόσμου στην προσπάθεια του να διεκδικήσει ρόλους που δεν του ανήκουν και πολύ περισσότερο δεν επιτυγχάνει - όπου και όποτε αποτολμήθηκε κάτι τέτοιο - να διαχειριστεί αποτελεσματικά για το όποιο - έστω και φαντασιακής θέσμισης - <εθνικό> συμφέρον.

Τα όσα συμβαίνουν στα Ιεροσόλυμα, πάντως, δεν είναι και ... καινούργια. Εχουν ξανασυμβεί με περισσότερη ή μικρότερη ένταση τα τελευταία τουλάχιστον 50 χρόνια. Οποιος αντέχει στην ... αναμέτρηση με το χρόνο ας σπεύσει να διαβάσει τις απολαυστικές σελίδες που αφιερώνει ο διπλωμάτης και συγγραφέας Αγγελος Βλάχος στο τέταρτο τόμο του συνολικά εξάτομου έργου του <Μιά φορά και ένα καιρό ένας διπλωμάτης...> (εκδόσεις Βιβλιοπωλείο της ΕΣΤΙΑΣ) για το τι έζησε ως Γενικός Πρόξενος στην Ιερή Πόλη παραμονή της εκλογής ενός νέου Πατριάρχη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: