14.4.05

Πιπινέλης που τους χρειάζεται!!!

<Με την εριστικότητα ενός εξηγριωμένου σταθμάρχου ορεινής περιφερείας>. Η φράση ανήκει στον Παναγιώτη Πιπινέλη (ένας απο τους πιό γνωστούς πολιτικούς της Δεξιάς της προδικτατορικής περιόδου και ο πλέον ακραίος των ρεαλιστών στην άσκηση εξωτερικής πολιτικής της χώρας) και προέρχεται απο μια ανταπάντηση του (πριν ακριβώς πενήντα χρόνια) απο τις στήλες της εφημερίδος Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ στον πρέσβη Γεώργιο Κούστα, εκ των επιτελών του Αλέξη Κύρου, που ήταν ο εμπνευστής της περιβόητης, επί κυβερνήσεως Παπάγου, προσφυγής της Ελλάδος στον ΟΗΕ για το Κυπριακό.

Ο πρέσβης είχε, εν πολλοίς, αμφισβητήσει τα πατριωτικά αισθήματα του Πιπινέλη λόγω της θέσης που είχε λάβει εκείνος με άρθρο του στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ εναντίον της προσφυγής της χώρας στον ΟΗΕ για την Κύπρο και ο Πιπινέλης - άλλο που δεν ήθελε - ξεσπάθωσε για τα καλά!!! Κι όχι μόνον χρέωσε στο πρέσβη <απέραντον άγνοιαν της διεθνούς πραγματικότητος> αλλά πολύ περισσότερο φαρμάκι είχε η διαπίστωση του ότι η αρθρογραφία του πρέσβη γινόταν <με την εριστικότητα ενός εξηγριωμένου σταθμάρχου ορεινής περιφερείας>.

Η φράση του Πιπινέλη μου ήρθε στο μυαλό ακούγοντας και διαβάζοντας πολιτικούς της αντιπολίτευσης ( της μείζονος αλλά και της διαπλεκόμενης εσωκομματικής και ενδοκυβερνητικής αντιπολίτευσης) αλλά και πληθώρα άλλων ακαδημαϊκών, πρώην διπλωματών και στρατιωτικών, ιεραρχών, δημοτικών και νομαρχιακών αρχόντων και εκπροσώπων εθνικοτοπικών συλλόγων (sic) της διασποράς για τις εξελίξεις γύρω απο την ονοματολογία της αμετάφραστης - κατά Νίμιτς - γειτονικής μας χώρας και τα Ελληνο - τουρκικά. Νομίζω ότι ο αείμνηστος Πιπινέλης με την προ50ετίας φράση του για τους <εξηγριωμένους σταθμάρχες ορεινής περιφερείας> κολλάει γάντι !!!

( Το βιβλίο του καθηγητή Ευάνθη Χατζηβασιλείου - Στρατηγικές του Κυπριακού, Η Δεκαετία του 1950, Εκδ. Πατάκη - μας ξαναφρεσκάρει την μνήμη γύρω απο τις καταστροφικές πλειοδοσίες των εκάστοτε δημοκόπων στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής και των διεθνών σχέσεων της χώρας που αγνοούν ηθελημένα την διαχρονικής αξίας ρήση του καρδιναλίου Ντε Ρέτς : < Παν ο,τι είναι αδύνατον , είναι εσφαλμένον>).

1 σχόλιο:

Elena Pantelis είπε...

Ο Πιπινέλης ήταν θείος μου!!! (δηλαδη της γιαγιας μου!!) και πρωτη φορα συναντω κατι για αυτον μιας και στα βιβλια της ιστοριας δεν αναφερεται σχεδον πουθενα!!!