19.5.05

Η Βρετανική εμπειρία των Συμπράξεων...

Τα 50 δισ. λίρες (κοντά στα 73 δισ. ευρώ!) φθάνει σήμερα η συνολική κεφαλαιουχική αξία των 450 έργων που υλοποιήθηκαν με τη σύμπραξη ιδιωτών στη Βρετανία από το 1992 έως σήμερα. Το στοιχείο αυτό δημοσιοποιήθηκε, μεταξύ άλλων, από τις υπηρεσίες της Βρετανικής Πρεσβείας στην Αθήνα, στελέχη της οποίας προετοιμάζουν για τις 26 Μαΐου μια αρκετά ενδιαφέρουσα ημερίδα με κεντρικό θέμα τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα. Υπενθυμίζεται ότι ημερίδα με την ίδια θεματολογία διοργανώθηκε και στις 12 Μαΐου, στην Αθήνα, από το Κέντρο Πολιτικής Ερευνας και Επικοινωνίας, η οποία και σημείωσε αξιοζήλευτη επιτυχία από κάθε άποψη, ένδειξη του ισχυρού ενδιαφέροντος που υπάρχει για την προώθηση του θεσμού των συμπράξεων.

Ως οι πλέον "καυτοί" τομείς, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία των Βρετανών, για την εκτέλεση έργων μέσω του θεσμού των συμπράξεων, αναδεικνύονται οι τομείς της άμυνας, των δημοτικών εγκαταστάσεων, της παροχής υπηρεσιών κοινής ωφελείας, των μεταφορών, της εκπαίδευσης, της δικαιοσύνης καθώς και της κτηριακής υποδομής των δημοσίων υπηρεσιών.

Έτσι, κατασκευάσθηκαν 45 νέα νοσοκομεία, εξυπηρετήθηκαν ακόμα 120 προγράμματα υγείας και υλοποιήθηκαν πάνω από 50 υπογεγραμμένες συμφωνίες στον τομέα της άμυνας σχετικά με στρατώνες, οχηματαγωγά Roll on - Roll off, μεταφορείς αρμάτων, το σύστημα δορυφορικών επικοινωνιών του Βρετανικού Στρατού Skynet 5 και προσομοιωτές εκπαίδευσης.

Ανάλογα αποτελέσματα υπήρξαν και στους άλλους τομείς δραστηριοποίησης. Στους δήμους προωθήθηκαν συμπράξεις για την ύδρευση - αποχέτευση, τη διαχείριση απορριμμάτων και αποβλήτων, τα στεγαστικά προγράμματα Κοινωνικής Πρόνοιας, τις βιβλιοθήκες, ακόμα και τη φωτοσήμανση. Στο χώρο της εκπαίδευσης προχώρησε η υλοποίηση 250 και πλέον προγραμμάτων κατασκευής ή ανακαίνισης σχολείων και πανεπιστημίων.

Τη σφραγίδα των συμπράξεων φέρουν έξι ελαφρά σιδηροδρομικά δίκτυα, πλήθος περιφερειακών και τοπικών έργων οδοποιΐας και γεφυροποιΐας, όπως επίσης και τα έργα της σιδηροδρομικής σύνδεσης της υποθαλάσσιας σύραγγας Μάγχης και υπόγειου σιδηρόδρομου του Λονδίνου, ενώ οι Βρετανοί (Νέοι) Εργατικοί δεν δίστασαν να προχωρήσουν σε σύμπραξεις Δημοσίου και Ιδιωτών προκειμένου να κατασκευασθεί η βρετανική πρεσβεία στο Βερολίνο, τα νέα κτηριακά συγκροτήματα των Υπουργείων Άμυνας και Οικονομικών, αλλά και τα έξι νέα δικαστήρια και οι δεκαπέντε νέες φυλακές και κέντρα κράτησης.

Όλα τα παραπάνω στοιχεία αποδεικνύουν ένα και μόνο γεγονός. Το βρετανικό δημόσιο έχει πλέον καταφέρει να δαπανά λιγότερα και ταυτόχρονα να υλοποιούνται όλο και περισσότερα έργα σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο! Αν τώρα συνυπολογιστεί και η αξιοσήμαντη αύξηση του ποσοστού ικανοποίησης των πολιτών που χρησιμοποιούν στην καθημερινή τους ζωή τις περισσότερες απ' αυτές τις υπηρεσίες, ένα πράγμα μένει μόνο σε μας να πούμε...

Ας διδαχθούμε από τη Βρετανική εμπειρία όσο είναι -ακόμα- καιρός!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: