8.6.05

Το γάντι των εντυπώσεων και η ουσία μιας αναπτυξιακής πολιτικής

Το γάντι που πετάχτηκε σήμερα στη Βουλή από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Γ.Α.Παπανδρέου δεν προσφέρθηκε καν για βραχυπρόθεσμα επικοινωνιακά κέρδη. Λειτούργησε δε περισσότερο ως ισχυρότατη επιβεβαίωση για τη «Βαβέλ» που επικρατεί σ' όλα τα επίπεδα της Χαριλάου Τρικούπη.

Ο πρωθυπουργός δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη. Η πρόταση δυσπιστίας της αντιπολίτευσης έχασε την όποια δυνατότητα εντυπωσιασμού από την ετοιμόλογη απάντηση του κ. Κ. Καραμανλή να ζητήσει «εδώ και τώρα» ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνησή του.

Πέραν, όμως, της μάχης των εντυπώσεων με επικοινωνιακές τακτικές και στρατηγικές, εκείνο που μετράει είναι η ίδια η κατεύθυνση των κυβερνητικών επιλογών και προτεραιοτήτων, όπως ακριβώς παρουσιάσθηκαν στη Βουλή από τον πρωθυπουργό. Πρόκειται, για ορισμένες απλές, καθαρές κουβέντες που απευθύνονται στους πολίτες αυτής της χώρας και αφορούν την καρδιά του προβλήματος, δηλαδή τη μετεξέλιξη της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας στη βάση ανταγωνιστικών προτύπων, που συνδυάζουν ανάπτυξη και πρόοδο με συνοχή, αλληλεγγύη και ευημερία.

Το ιρλανδικό παράδειγμα που χρησιμοποίησε εύστοχα ο πρωθυπουργός μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει ως οδηγός των νέων επιλογών και προτεραιοτήτων, προσαρμοσμένο στις ιδιαίτερες ελληνικές συνθήκες.

Τα μικρά αποσπάσματα από την ομιλία του Πρωθυπουργού στην Βουλή είναι χρήσιμα καθώς αποδίδουν το πνεύμα Καραμανλή και προδιαγράφουν το πλαίσιο των επιλογών και των προτεραιοτήτων:

- «Η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε αλλαγές και μεταρρυθμίσεις. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος για να ξεπεραστεί η κρίσιμη οικονομική κατάσταση που κληρονομήσαμε. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος για μια νέα προοπτική, ανάπτυξης και προόδου. Δεν γίνεται να επιβαρύνονται συνεχώς οι επόμενες γενιές με τα λάθη, τις παραλείψεις, τις παθογένειες του παρελθόντος. Δεν γίνεται να λέγεται ότι «χρειάζονται μεταρρυθμίσεις», αλλά να οργανώνονται αντιδράσεις για όλα. Δεν μπορεί να μιλούμε για αλλαγές, αλλά να κατασκευάζονται αιτιάσεις συντήρησης. Προχωρούμε σταθερά μπροστά, με μετριοπάθεια και κοινωνική ευαισθησία. Αλλά και με το ρεαλισμό, την τόλμη και την αποφασιστικότητα, που απαιτεί το συλλογικό συμφέρον».

- «Οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις δεν γίνονται για τους λίγους. Υπαγορεύονται από τα συμφέροντα του κοινωνικού συνόλου. Υποδεικνύονται από την πραγματικότητα γύρω μας και την απλή λογική, τον κοινό νου. Γίνονται για να ωφεληθεί το κοινωνικό σύνολο, να ωφεληθούν οι φορολογούμενοι, να δημιουργηθούν νέες θέσεις δουλειάς. Γίνονται μαζί με τους πολίτες. Μαζί με τους εργαζόμενους. Μαζί με τους συμπολίτες μας, που ψάχνουν μια θέση δουλειάς».

-«Οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις δεν κατευθύνονται από δόγματα και ιδεοληψίες. Δεν σημαίνουν αντιπαράθεση ιδεολογιών, αλλά σύγκρουση με τα χρόνια προβλήματα. Είναι η ρεαλιστική απάντηση στο τέλμα που βολεύει μόνον ειδικά συμφέροντα. Απάντηση για το μέλλον του Τόπου και το συλλογικό, το κοινωνικό συμφέρον. Είπαμε να αλλάξουμε το κλίμα στασιμότητας. Και το αλλάζουμε. Είπαμε να παραμερίσουμε τη λογική του “τίποτε δεν θα αλλάξει σε αυτόν τον Τόπο”. Και την παραμερίζουμε. Δεν διστάσαμε και δεν διστάζουμε να συγκρουστούμε με οργανωμένα κρατικοδίαιτα συμφέροντα και “κλαμπ” προνομιούχων. Δεν δικαιούμαστε και δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω. Δεν είναι προοδευτική αντίληψη η εμμονή στη συντήρηση αποτυχημένων πρακτικών και νοοτροπιών του χθες».

-«Ο ασφαλέστερος δρόμος για την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή, ο ασφαλέστερος δρόμος για νέες θέσεις δουλειάς και καλύτερη ζωή για όλους, είναι ο δρόμος των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων, που, ήδη, ξεκινήσαμε. Η Ελλάδα ξεφεύγει οριστικά από τη λογική των χαμένων ευκαιριών. Ξεφεύγει από τη λογική της αναβλητικότητας και τα φοβικά σύνδρομα, που στέκονται εμπόδιο στην πρόοδο. Το 2005 είναι χρονιά αλλαγών και μεταρρυθμίσεων. Παίρνουμε τις γενναίες αποφάσεις, που χρειάζεται ο τόπος. Προχωράμε μπροστά με συνολικό πλάνο. Με όραμα και πρόγραμμα. Με σχέδιο προσανατολισμένο στο τελικό κοινωνικό όφελος και όχι στις εφήμερες εντυπώσεις, στις σκοπιμότητες και στο λαϊκισμό».

Δεν υπάρχουν σχόλια: