14.6.05

Το "παρών" του κ. Σημίτη

Οι δευτεριάτικες (χθεσινές) εκδόσεις των εφημερίδων που απευθύνονται, κατά κύριο λόγο, στο αναγνωστικό κοινό της Κεντροαριστεράς θεώρησαν απαραίτητο να προβάλλουν και να επισημαίνουν το «παρών» του πρώην πρωθυπουργού κ. Κώστα Σημίτη στην τριήμερη κοινοβουλευτική διαδικασία, που κατέληξε σε ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση διακρίνοντας - οι συντάκτες των σχετικών δημοσιευμάτων - μια «τάση επιστροφής» του στην μάχιμη πολιτική μέσω καλοσχεδιασμένων επιλεκτικών παρεμβάσεων.

Οι παρεμβάσεις του, όπως αναφέρουν τα σχετικά δημοσιεύματα, δεν θα περιορίζονται αποκλειστικά και μόνον στην υπεράσπιση του έργου των κυβερνήσεών του (ο αφόρητος και ανελέητος εγωϊσμός που διαπερνά και συνέχει τις πράξεις όλων των πρώην ηγετών), αλλά θα αφορούν κυρίως τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις και θα εμπεριέχουν αρκετές δόσεις υποδείξεων σχετικά με το πώς ο σημερινός ηγέτης του ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να ξαναβάλει το όχημα του, κατά Σημίτη, εκσυγχρονισμού στις ράγες…

Το τι τελικά θα πράξει ο πρώην πρωθυπουργός θα φανεί μέσα στους επόμενους 6 μήνες. Χρονική περίοδο κρίσιμη για τις εσωτερικές διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ, κατά την διάρκεια της οποίας ο διάδοχος του κ. Σημίτη, ο κ. Γ.Α.Παπανδρέου θα χρειασθεί να βρει την ισορροπία ανάμεσα στις άνευ περιεχομένου και ουσίας ατάκες του αντικρατισμού, τις οποίες «ρίχνει» ο ίδιος για κατανάλωση εξωκομματικών ακροατηρίων (βλέπε γενική συνέλευση ΣΕΒ) και την σκληρή πραγματικότητα των πολιτικών πρακτικών του στελεχιακού κομματικού δυναμικού που αδυνατεί να απαλλαγεί από τις εδραιωμένες νοοτροπιες και αντιλήψεις κρατικοδίαιτων μηχανισμών (βλέπε ΟΤΕ, ασφαλιστικό τραπεζών).

Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο κ. Σημίτης δεν έχει μπροστά του και πολλά περιθώρια επιλογών. Με τις πρόσφατες πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή για αλλαγές και μεταρρυθμίσεις σε κρίσιμους τομείς της οικονομικής και κοινωνικής ζωής, μειώνονται σοβαρά οι πιθανότητες του να επιδιώξει έστω και να επανασυστήσει το ρεύμα του «εκσυγχρονισμού» και να το καταστήσει διακριτή τάση τόσο στο πλαίσιο της κομματικής επικράτειας, όσο και στο πλαίσιο της ευρύτερης πολιτικής σκηνής. Άλλωστε και ο ίδιος και οι βασικοί του συνεργάτες (κυρίως στο σκέλος της ευθύνης για τη διαχείριση μεγάλων υποθέσεων σε οικονομικά και παραγωγικά υπουργεία) έχουν απωλέσει προ καιρού την έξωθεν καλή μαρτυρία και το ίδιο το εγχείρημα ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του ΄90, αδυνατώντας πλέον να επικαλεστούν βασίμως την άλλοτε ηθική υπεροχή έναντι του "ανδρεϊκού" παρελθόντος...

Κανείς φυσικά δεν μπορεί να αποκλείσει επιλογές του πρώην πρωθυπουργού με σαφείς αντιστοιχίες με τους «εναλλακτικούς» δρόμους που επέλεξαν πολιτικοί συναγωνιστές του σ' άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως ο κ. L.Fabius ή ακόμα καλύτερα ο κ. Ο. Lafontaine. Βέβαια σ' αυτήν την απίθανη περίπτωση (ποτέ μην λές ποτέ) ο κ. Σημίτης θα χρειασθεί να ορίσει εξ αρχής το profile του. .

Δεν υπάρχουν σχόλια: