25.9.05

Μαθήματα Εξουσίας...


"New Labour is no longer new", υποστηρίζει μετά λόγου γνώσεως, ο Geoff Mulgan, σύμβουλος στο πλευρό του Μπλερ σχεδόν 10 χρόνια. Άλλωστε, και ο τίτλος του άρθρου του -The New Old- στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού New Statesman (αφιερωμένο στο συνέδριο των Εργατικών) δεν χρειάζεται περαιτέρω σχόλια καθώς οδηγεί κατευθείαν στην καρδιά του ζητήματος που δεν είναι άλλο από τη Διακυβέρνηση ως μοντέλο και ως περιεχόμενο.

Ο Μulgan επιμένει να φωτίζει μία ιδιαίτερη πτυχή του ζητήματος της Διακυβέρνησης, αυτής της "αλληλοτροφοδοσίας" σε νέες ιδέες για σύγχρονες πολιτικές -μηδέ εξαιρουμένων των συμπεριφορών απέναντι στην Κοινωνία- ανάμεσα στον κομματικό οργανισμό (στην περίπτωση μας, το Εργατικό Κόμμα) και την Κυβέρνηση (στην περίπτωση μας, η κυβέρνηση των Εργατικών υπό τον Μπλερ).

Το βασικό ερώτημα που χρειάζεται, σύμφωνα με όσα υποστηρίζει, να απαντηθεί είναι εάν οι κομματικοί ηγέτες και τα κομματικά στελέχη έχουν τα κότσια να προχωρήσουν σε μια ολοκληρωτική ανανέωση. Δηλαδή σε μια ανανέωση αντίστοιχη εκείνης που μετέτρεψε τους παραδοσιακούς Εργατικούς σε "New Labour".

Επί του πρακτέου, ο Μulgan προτείνει να εξετασθούν τρία δύσκολα προς διαχείριση θέματα, όπως:

α) Η ταπεινότητα (humility), το κύριο στοιχείο μιας νέας ηθικής πολιτικής στάσης και συμπεριφοράς ενάντια στις μικρές ή μεγάλες "συνήθειες" (παθογένειες) που συνοδεύουν την άσκηση της εξουσίας.

β) Η αναζωογόνηση αρχών και αξιών -οι κατ΄εξοχήν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας της πολιτικής- πέραν του πραγματιστικού τεχνοκρατισμού και του άχρωμου και άοσμου κυβερνητισμού.

γ) Η συγκρότηση μιας ευέλικτης πολιτικής ατζέντας με ξεκάθαρες και συγκεκριμένες προτεραιότητες ως προς τις πολιτικές και τις στρατηγικές.

Τα όσα επισημαίνει ο Mulgan δεν αφορούν μόνον τους Εργατικούς και τον Μπλερ...

Ο δημοσιογράφος Μπάμπης Παπαδημητρίου στο άρθρο του στην εφημερίδα "Η Καθημερινή" (Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2005) με τίτλο "Συνταγματική Αλλαγή για τις Μεταρρυθμίσεις" κινείται στον χώρο της ίδιας προβληματικής πάνω στο κρίσιμο ζήτημα της Διακυβέρνησης.

Αν ο Mulgan επισημαίνει φαινόμενα που έχουν αναπτυχθεί και εξαιτίας της μακράς χρονικής περιόδου διακυβέρνησης των Εργατικών στη Βρετανία, ο Παπαδημητρίου και δικαίως ως προς τούτο θεωρεί ότι η ανοχή σε αντίστοιχα φαινόμενα παρά το βραχύ βίο της διακυβέρνηση Καραμανλή είναι ασυγχώρητη πολυτέλεια...

Δεν υπάρχουν σχόλια: