24.9.05

To ελληνικό Opus Dei.


Ο Αντώνης Καρκαγιάννης στην στήλη του στην εφημερίδα "Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" είναι μια σταθερά μαχητική φωνή της "Κοινωνίας των Πολιτών". Απο την πρώτη στιγμή, όπως και η εφημερίδα με ελαχιστότατες "παλαιάς κοπής" εξαιρέσεις, έλαβε θέση εναντίον της μετονομασίας / "αναβάθμισης" των 4 μέσων εκκλησιαστικών σχολών σε "χριστοδουλικής εμπνεύσεως και νοοτροπίας" πανεπιστήμια.

Στο τελευταίο άρθρο του (Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2005) επισημαίνει για μια ακόμη φορά τα αυτονόητα για μια δημοκρατικά οργανωμένη και λειτουργούσα, ανοιχτή και πλουραλιστική πολιτεία:

Mε τα τέσσερα θεολογικά «AEI» η κυβέρνηση παραχωρεί στη «Διοικούσα Eκκλησία» ένα ισχυρό μηχανισμό προσηλυτισμού και θρησκευτικού φανατισμού και κυρίως ένα μηχανισμό επίσημης πλέον φραξιονιστικής δραστηριότητας στους κόλπους της Eκκλησίας. H «Διοικούσα Eκκλησία» δεν εμπιστεύεται τις υπάρχουσες θεολογικές σχολές των AEI. Aν η Θεολογία είναι επιστήμη, οφείλει να είναι ελεύθερη. Aλλά η «Διοικούσα Eκκλησία» δεν θέλει την ελεύθερη θεολογία, θέλει μια θεολογία ελεγχόμενη από την ίδια και για τους δικούς της σκοπούς. Γι’ αυτό και τα τέσσερα θεολογικά «AEI» ήδη με τις ιδρυτικές προδιαγραφές είναι στην ουσία ιδιωτικά «πανεπιστήμια» ή έστω τα πρώτα «μη κρατικά
».
Την ίδια ημέρα ο Παντελής Μπουκάλας στην δική του προσωπική στήλη δικαίως χαρακτηρίζει τις υπό "αναβάθμιση" εκκλησιαστικές σχολές ως κατηχητικά πανεπιστημιακού επιπέδου.

Όσοι αντέχουν ας επιχειρήσουν να διαβάσουν τα κείμενα της αρμόδιας Συνοδικής Επιτροπής για την Εκκλησιαστική Εκπαίδευση, της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Απο τα κείμενα που φιλοξενούνται στην σχετική ενότητα στο site της Εκκλησίας της Ελλάδος (www.ecclesia.gr) επιλέχθηκαν δύο απολύτως χαρακτηριστικά κείμενα της αντίληψης και της νοοτροπίας που διακατέχει την Διοικούσα Εκκλησία ως προς το "έργο" της εκπαίδευσης. Το ένα ανήκει στον καθηγητή της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Ι.Β.Κογκούλη , ενώ το δεύτερο υπογράφεται απο τον κ. Κ. Ζορμπά.

Aς ελπίσουμε ότι η σημερινή υπουργός της Παιδείας κα Γιαννάκου θα κάμει τον κόπο να διαβάσει τα πονήματα των δύο συγγραφέων που εκφράζουν την γραμμή πλεύσης της επίσημης διοικούσας Εκκλησίας προκειμένου να μορφώσει ιδία άποψη για το πού θα μπορούσαν να οδηγήσουν οι μεθοδεύσεις του ελληνικού Οpus Dei. Και πέραν αυτών η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας οφείλει να "ακούσει" υπεύθυνες , ψύχραιμες φωνές απο τον ακαδημαϊκό κόσμο, φωνές δίχως φανατισμό και συντεχνιακό πνεύμα όπως εκείνη του πρύτανη του Παντείου κ. Παπαστάμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: