26.9.05

To Top Ten της διανόησης


Δύο κορυφαία στο είδος τους περιοδικά με διεθνές κύρος και αξιοπιστία , το βρετανικό Prospect και το αμερικανικό Foreign Policy αποφάσισαν να συμπράξουν στην εφαρμογή μιας άκρως προκλητικής ιδέας /καινοτομίας – την λίστα με τους top διανοούμενους της εποχής μας- , εμπλέκοντας σε αυτήν και τους αναγνώστες με την ψήφο τους.

Η πρωτοβουλία των δύο περιοδικών ήδη έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις εκείνων των κύκλων που θεωρούν ότι η εν λόγω λίστα και ο τρόπος διαμόρφωσης της αποτελούν δίχως άλλο μια άνευ όρων παράδοση στη ιδεολογία των mainstream εκδοτικών προϊόντων του lifestyle. Κι όμως , η μίμηση έστω δια της μεθόδου της ανατρεπτικής ειρωνείας της λίστας τύπου Forbes ή Fortune για μεγιστάνες και πολυεθνικές του πλούτου μπορεί να "οδηγεί" και σε εντυπωσιακές καταρρίψεις μύθων.

Και όλα αυτά μέσα από την επινοημένη αθωότητα της προσωπικής άποψης / απρόσωπης ψήφου στην ηλεκτρονική κάλπη.

Η λίστα των υποψηφιοτήτων είναι εκ των προτέρων γνωστή και σε αυτήν συνυπάρχουν αρμονικά(;) προσωπικότητες της εποχής απο τα 4 σημεία του ορίζοντα που τις χωρίζει… άβυσσος σε μια διαδικασία που αποθεώνει την ίντριγκα της σκέψης !!!

Υ.Γ: Mην ψάχνετε για ελληνικές υποψηφιότητες. Αντίθετα, από την γείτονα Τουρκία προέρχονται δύο υποψήφιοι, ο οικονομολόγος Kemal Dervis και ο συγγραφέας Orhan Pamuk.

Δεν υπάρχουν σχόλια: