11.11.05

Υπέρβαση... παρεκτροπής


Ως γνωστόν ο κ. Ν.Σαρκοζί είναι υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας και όπως είναι φυσικό εκλέγεται από τους Γάλλους συμπατριώτες του – εκείνους και μόνον εκπροσωπεί και αναγκαστικά σε εκείνους και μόνον απολογείται.

Το ίδιο ακριβώς ακριβώς ισχύει και για την Ελληνίδα ευρωβουλευτή του Πασόκ κα Μ. Ματσούκα. Προσφάτως, όμως, η τελευταία θέλησε να κάνει την υπέρβαση της… Υπέγραψε με τον συνάδελφο της κ. Ζ.Λ. Κοτινί ( ευρωβουλευτής του Γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος) ερώτηση προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με την οποία ούτε λίγο ούτε πολύ ζητά να ανακληθεί στη τάξη ο κ. Σαρκοζί για τις δηλώσεις του για το χαρακτήρα και τους υποκινητές των βίαιων ταραχών στα Παρισινά προάστεια.

Η κα Ματσούκα έχει κάθε δικαίωμα ως πολίτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εκφράσει δημόσια και ανοιχτά τη συμφωνία της ή την διαφωνία της με τις δηλώσεις, τις επιλογές και τις πολιτικές του κ. Σαρκοζί. Άλλωστε, για αυτό υπάρχουν και τα media…

Σε κάθε περίπτωση, όμως, η ιδιότητα και ο ρόλος της δεν επιτρέπουν τέτοιου είδους υπερβάσεις όπως η επιλογή της να υποβάλλει ερώτηση για ένα ζήτημα που πέραν της οποίας κοινωνικής του διάστασης αφορά κατεξοχήν την εσωτερική ασφάλεια ενός κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης – μια εξόχως κρίσιμη περιοχή η οποία μέχρι τούδε δεν έχει εκχωρηθεί στον έλεγχο καμιάς «κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής» και ως εκ τούτου συνεχίζει να αποτελεί «εθνικό θέμα».

Σε τέτοια ζητήματα η λεγόμενη διεθνιστική αλληλεγγύη όταν μάλιστα εκφράζεται από εκπροσώπους του κορυφαίου ευρωπαϊκού θεσμού δεν έχει θέση και ρόλο να περάσει τα «εθνικά σύνορα».

Αλλά, δεν είναι μόνον αυτό που έχει αξία να επισημανθεί στην απερίσκεπτη κίνηση της κας Ματσούκα.

Ας κάνουμε μια υπόθεση εργασίας. Ποια θα ήταν η αντίδραση του κόμματος με την σημαία του οποίου έχει εκλεγεί η κα Ματσούκα αν ένα μέλος της ομάδας των Πράσινων/Ελεύθερη Ευρωπαϊκή Συμμαχία (τα μέλη της οποίας εκφράζουν κατά τεκμήριο τις πιο ριζοσπαστικές θέσεις σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων μειονοτήτων κ.λπ) εγκαλούσε μέσω του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Έλληνα υπουργό Εσωτερικών για υπαρκτές ή ανύπαρκτες παραβιάσεις δικαιωμάτων στην Δυτική Μακεδονία ή την Ανατολική Θράκη;

Ακόμη κι αν πρόκειται για μια απλή υπόθεση εργασίας , η απάντηση θα είχε την δική της ξεχωριστή σημασία και αξία καθώς θα απέδιδε το αναγκαίο μέτρο ευθύνης και υπευθυνότητας!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: