9.12.05

Η κοινή γνώμη και τα εργασιακά των ΔΕΚΟ.


Τα ευρήματα της έρευνας (Βαρόμετρο του ΣΚΑΪ και της VPRC, 5-6 Δεκεμβρίου 2005)ως προς τις απόψεις των πολιτών για το καθεστώς των εργασιακών σχέσεων στο δημόσιο τομέα φαίνεται ότι δικαιώνουν τις επιλογές της κυβέρνησης (νέο θεσμικό πλαίσιο για τις ΔΕΚΟ, ρυθμισεις για τα εργασιακά ζητήματα κ.λπ).

Η συγκεκριμένη έρευνα έδειξε ότι το 61% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι οι εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ πρέπει να εργάζονται με το καθεστώς που ισχύει στον ιδιωτικό τομέα, έναντι 24% που τάσσεται υπέρ του δημοσίου χαρακτήρα των ΔΕΚΟ, ενώ το ίδιο υψηλό ποσοστό (61%) συμφωνεί με την άρση της μονιμότητας και το 30% διαφωνεί.

Στην άποψη αυτή των πολιτών -έτσι όπως αναδεικνύεται και προβάλλεται απο την συγκεκριμένη έρευνα - ο πρωθυπουργός ήρθε την ίδια μέρα να παράσχει την πολιτική κάλυψη και νομιμοποίηση συνδέοντας την με το υπό εξέλιξη εφαρμοζόμενο σχέδιο μεταρρυθμίσεων. Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας αφού παρουσίασε τις κατευθύνσεις της νέας πολιτικής στις εργασιακές σχέσεις στο δημόσιο τομέα, προχώρησε στις εξής επισημάνεις:
"Οι πολίτες αξιώνουν να συνεχίσουμε αταλάντευτα, θα έλεγα με ακόμη μεγαλύτερη ένταση και ορμή, το δρόμο των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων. Οι πολίτες κατανοούν ότι η συντήρηση και η ατολμία δεν οδηγούν παρά μόνο σε αδιέξοδα. Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες, ως ισότιμοι ευρωπαίοι πολίτες, αξιώνουν, επιτέλους, αυτά που για τους άλλους εταίρους μας είναι αυτονόητα εδώ και δεκαετίες.

Αξιώνουν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και καλύτερη ποιότητα υπηρεσιών από τους φορείς του Δημοσίου, που οι ίδιοι χρηματοδοτούν. Οι αλλαγές που προωθούμε σήμερα στις ΔΕΚΟ είναι μονόδρομος. Και οι λόγοι είναι πολλοί: Γιατί είναι υποχρεωμένες πια να λειτουργήσουν σ’ ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον. Γιατί είναι υποχρεωμένες να καλύψουν το χρόνο και το έδαφος που έχασαν. Να γίνουν ανταγωνιστικές".

Δεν υπάρχουν σχόλια: