10.12.05

Ολίγα περί ηγεμονίας...


Η Νέα Δημοκρατία έχει χάσει, τα δύο σχεδόν χρόνια διακυβέρνησης, «την μεγάλη δυνατότητα να αποκτήσει μια ιδεολογική και ηθική ηγεμονία μακράς διάρκειας»;

Η απάντηση που δίνει ο κ. Νίκος Κοτζιάς, αρθρογράφος της εφημερίδας «ΗΜΕΡΗΣΙΑ», είναι καταφατική και μάλιστα ο ίδιος μάλιστα δηλώνει με κατηγορηματικότητα ότι έχει επέλθει «οριστική απώλεια της ιστορικής ευκαιρίας εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας». Ο κ. Κοτζιάς θεωρεί ότι η υπόθεση Παλαιοκρασσά στην ΔΕΗ αποτέλεσε σημείο καμπής για την συνειδητοποίηση της «απώλειας» και εκ παραλλήλου, της ανεπάρκειας του πολιτικού σχεδίου των συμμαχιών και της «κατάρρευσης» της αίσθησης ηθικής υπεροχής.

Δίχως κανείς να θέλει να προσπεράσει ή και να παρακάμψει το ζήτημα της «ιδεολογικής και πολιτικής ηγεμονίας», ένα είναι σίγουρο: Δεν μπορεί το «συμβάν» της ΔΕΗ –που αφορά εξ αντικειμένου τον περιορισμένο χώρο της επικράτειας του management- να καθορίζει την εξέλιξη του σύμπαντος κόσμου της Νέας Διακυβέρνησης, των επιλογών και των συμπεριφορών της. Η όποια «ιδεολογική και ηθική ηγεμονία» δεν κρίθηκε και δεν θα μπορούσε να κριθεί στο γήπεδο της ΔΕΗ – ενός γηπέδου υπό το άπλετο φώς των ισχυρών προβολέων της δημοσιότητας - αλλά αντίθετα κρίνεται ανά πάσα στιγμή στο ανοικτό, δημόσιο πεδίο από την επιμονή της κυβέρνησης να προωθεί κορυφαίες νομοθετικές πρωτοβουλίες όπως για παράδειγμα εκείνη για τις ΔΕΚΟ. Μια νομοθετική πρωτοβουλία η οποία παρά τις όποιες μικρές ή μεγάλες –πάντα συνδικαλιστικού, εργοδοτικού και εργατικού, τύπου- αντιδράσεις έγινε αποδεκτή από τη μεγάλη πλειοψηφία της κοινής γνώμης που συνεχίζει να επικροτεί και στηρίζει τις μεγάλες πολιτικές επιλογές.

Αν σε ένα και μόνο σημείο θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία με τις θέσεις του κ. Κοτζιά εκείνο θα ήταν οι σοβαρές καθυστερήσεις στην περαιτέρω πολιτικοποίηση των μεταρρυθμίσεων και η μετεξέλιξη της ευρείας κοινωνικής συμμαχίας της 7ης Μαρτίου 2004 σε μια ενιαία πολιτική μεταρρυθμιστική δύναμη της ελληνικής κοινωνίας. Το στοίχημα παραμένει ανοιχτό!!!

Η ομιλία του πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή στην συνεδρίαση της Κ.Ε της Νέας Δημοκρατίας (Σάββατο 10 Δεκεμβρίου) είναι μια ισχυρή απόδειξη ότι τα συστατικά στοιχεία συγκρότησης και έκφρασης της ευρείας κοινωνικής συμμαχίας δεν έχουν φθαρεί και κυρίως δεν έχουν εκλείψει. Παραμένουν ενεργά και δυναμικά σε καθημερινό επίπεδο και αποτελούν σημείο αναφοράς για την συνέχεια:

“Οι αρχές της Νέας Διακυβέρνησης είναι ξεκάθαρες και ισχύουν για όλους: Υπευθυνότητα παντού. Νομιμότητα παντού. Διαφάνεια παντού. Σεβασμός στο χρήμα του φορολογούμενου. Σεβασμός στον πολίτη. Σεβασμός στις αξίες της ελληνικής κοινωνίας.
Αυτός είναι ο δρόμος που ακολουθούμε. Σ’ αυτό το δρόμο βρισκόμαστε. Σ’ αυτό το δρόμο συνεχίζουμε. Αποφασιστικά. Αταλάντευτα. Ασυμβίβαστα. Όποια και αν είναι η πολεμική που μας γίνεται. Όποιες συμμαχίες κι αν αναπτύσσονται. Το μέτωπο δεν κλείνει παρά μόνο με νίκη. Νίκη της Νέας Διακυβέρνησης. Νίκη της Νέας Πορείας. Νίκη των πολιτών. Θα ανοίξουμε όσα μέτωπα χρειαστεί, για να κερδίσουμε τον αγώνα αυτό. Και θα τον κερδίσουμε. Γι’ αυτό είμαστε στην Πολιτική. Για να παλεύουμε, μαζί με τους πολίτες. Σε πλήρη συστράτευση με την κοινωνία. Αυτή είναι η δύναμή μας: Η πλατειά κοινωνική συμμαχία, που ξεπερνά τα κομματικά πλαίσια και πορεύεται στην ίδια κατεύθυνση. Γι’ αυτό είμαστε (και γι’ αυτό θα γινόμαστε) ολοένα και πιο ισχυροί.
- Συμψηφισμοί δεν γίνονται.
- Σε πιέσεις δεν υποκύπτουμε.
- Η υποκρισία δεν πρόκειται να περάσει. Πλανώνται όσοι επενδύουν στη σύγχυση και την ισοπέδωση.
Ο κύκλος των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων συνεχίζεται με διορατικότητα, αποφασιστικότητα και βαθύ αίσθημα κοινωνικής ευθύνης. Είναι ξεκάθαρη η συμφωνία που κάναμε με τους πολίτες. Δεν αιφνιδιάζουμε κανένα. Ακούμε. Συζητούμε. Επιδιώκουμε τη συνεννόηση. Δεν δικαιούμαστε, όμως, να ολιγωρούμε. Δεν σταματούμε. Το απαιτεί η κοινωνία. Το έχει ανάγκη (επιτακτική ανάγκη) ο Τόπος”.

Δεν υπάρχουν σχόλια: