28.12.05

Crash test για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας


Σε ισχυρό crash test για την εξέλιξη και πορεία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας σε καθεστώς απελευθέρωσης και προπαντός για την συμμετοχή σε αυτήν νέων επενδυτών αναδεικνύεται η περίπτωση της μετά εμποδίων λειτουργίας της νέας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής 390 MW της θυγατρικής εταιρίας της εισηγμένης ΕΛΠΕ , της “Ενεργειακή Θεσσαλονίκης”.

Η μονάδα ξεκίνησε κανονικά την λειτουργία της αλλά όταν προσέφυγε στον ΔΕΣΜΗΕ για να διαθέσει τις ποσότητες που παρήγαγε κατάλαβε δίχως πολλά πολλά ότι την είχε προλάβει η ΔΕΗ με τιμές που δεν επιδέχονταν ανταγωνισμόμη ανταγωνίσιμες. Με άλλα λόγια, η ΔΕΗ έδειξε τα δόντια της και “πέταξε” –έστω και προσωρινά- εκτός συστήματος τη νέα μονάδα και μαζί της την προοπτική δραστηριοποίησης στη συγκεκριμένη αγορά νέων επενδυτών. (Περισσότερες λεπτομέρειες στο δημοσίευμα της εφημερίδας “Ελευθεροτυπία”, 27 Δεκεμβρίου 2005).

Η υπόθεση είναι σίγουρο ότι θα έχει και συνέχεια…

Πάντως, αν κάποιος ήθελε να κατανοήσει τους λόγους για τους οποίους η δράση των υπηρεσιών της ΔΕΗ Α.Ε αποτελούν ένα μεγάλο αγκάθι για την απελευθερωμένη αγορά ηλεκτρικής ενέργειας ας κάνει τον κόπο να διαβάσει τις επισημάνσεις μιας πολύ πρόσφατης γνωμάτευσης της ρυθμιστικής αρχής ΡΑΕ. Το μικρό απόσπασμα από αυτήν την γνωμάτευση που ακολουθεί είναι χαρακτηριστικό:

H µέχρι σήµερα αποκτηθείσα πείρα από τη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα είναι ιδιαιτέρως περιορισµένη και οι µέχρι πρότινος ισχύοντες Κώδικες ∆ιαχείρισης του Συστήµατος (ΦΕΚ Β' 654/30-5-01) και Συναλλαγών Ηλεκτρικής Ενέργειας,( ΦΕΚ Β' 623/25-5-01) δεν επέτρεψαν την είσοδο ανεξαρτήτων παραγωγών στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, και εποµένως δεν είναι δυνατή η λεπτοµερής ανάλυση των συνθηκών της αγοράς και των διακυµάνσεων της Οριακής Τιµής του Συστήµατος, των σχετικών οικονοµικών µεγεθών και του πραγµατικού κόστους εισόδου νέων επενδυτών στις δραστηριότητες της παραγωγής και προµήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.


Επίσης, δεν επιτρέπει αξιόπιστες προβλέψεις αναφορικά µε τη διακύµανση της µακροχρόνιας καµπύλης της Οριακής Τιµής του Συστήµατος, που είναι
απαραίτητες για την ανάπτυξη των επιχειρηµατικών σχεδίων νέων επενδυτών στον τοµέα της ηλεκτρικής ενέργειας, ιδίως στη δραστηριότητα της παραγωγής, και τη διαµόρφωση θετικών επενδυτικών προσδοκιών ως προς την επίτευξη των ζητούµενων αποδόσεων.


Η αδυναµία στην εκτίµηση των αναµενόµενων οικονοµικών µεγεθών στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας οφείλεται σε δύο κυρίως λόγους:

α) στην αβεβαιότητα εκ του γεγονότος ότι η µέχρι σήµερα λειτουργία της αγοράς προέβλεπε τη διαµόρφωση της οριακής τιµής του συστήµατος βάσει προσφορών που αντανακλούσαν αποκλειστικά το µεταβλητό κόστος των µονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, χωρίς να παρέχει ουδεµία πληροφορία ή ένδειξη για τον τρόπο που θα µπορούσε να ανακτηθεί το κεφαλαιουχικό κόστος για την κατασκευή της µονάδας,

β)στη σηµαντική καθυστέρηση που παρατηρείται στο διαχωρισµό ανά δραστηριότητα των οικονοµικών καταστάσεων της ∆ΕΗ Α.Ε., η οποία δεν επιτρέπει τη διαµόρφωση του κατάλληλου επενδυτικού περιβάλλοντος, στο οποίο καλούνται να δραστηριοποιηθούν ανταγωνιστικά οι δυνητικοί επενδυτές.

Η µη ολοκλήρωση του λογιστικού διαχωρισµού των δραστηριοτήτων της
∆ΕΗ Α.Ε. δεν επιτρέπει την εκτίµηση των οικονοµικών µεγεθών κάθε ηλεκτρικής δραστηριότητάς της, ώστε ο δυνητικός επενδυτής να µπορεί να γνωρίζει εάν είναι σε θέση να ανταγωνιστεί τη ∆ΕΗ Α.Ε., µε τη βεβαιότητα ότι δεν υπάρχουν σταυροειδείς επιδοτήσεις μεταξύ των δραστηριοτήτων της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: